Tekijänoikeus

Tekijänoikeus on oikeudenala, josta toimistomme tunnetaan. Lakimiehillämme on vuosien kokemus tekijänoikeusoikeudenkäynneistä, tekijänoikeusstrategian laatimisesta sekä sopimus- ja lisensointineuvotteluista. Suurin osa toimeksiannoistamme on yrityksiltä ja yksittäisiltä tekijänoikeudenhaltijoilta. Olemme avustaneet myös piratismijutuissa yksityishenkilöitä sekä rikos- että siviijutuissa.

Lakimiehemme ovat tehneet akateemista tutkimusta aiheesta ja kirjoittaneet kymmeniä julkaisuja eri tekijänoikeusalueista. Olemme julkaisseet myös kulttuuriministeriön avustuksella verkkosivut, jotka käsittelevät parodiaan liittyviä oikeudellisia ja keväällä 2019 sivut, jotka auttaa ymmärtämään jälkiperäisten muunneltujen ja Remix-teosten oikeudellisia kysymyksiä.

Perustietoja tekijänoikeudesta saat Usein esitettyjä kysymyksiä tekijänoikeudesta.


Valvo valokuvia verkossa

Valokuvaajan oikeuksien valvominen

Internet on täynnä valokuvia. Moni kuvista on jaettu avoimilla lisensseillä jotka sallivat lisenssin mukaisen ilmaisen käytön. Suurin osa kuvista on tekijänoikeuden tai sen lähioikeuden suojaamia. Valokuvien käyttö edellyttää tekijän luvan. Kirjoitimme ohjeet Miksi tekijänoikeus ja laillinen valokuva ovat tärkeitä blogillesi?

Toimistomme lakimiehet valvovat valokuvaajien oikeuksia. Olemme kehittäneet photolawyer verkkopalvelun valokuvaan liittyvien oikeuksien valvontaan. Palvelun avulla kuvaaja voi helposti ja riskittä puuttua kuvien kaupalliseen väärinkäyttöön. Verkkopalvelu valokuvan oikeuksien valvontaan. Tekijänoikeuksien rekisteröinti auttaa Yhdysvalloissa tekijänoikeuksien valvonnassa ja loukkauksiin puuttumisessa.

Kuvien käyttämisessä on moni isokin yritys kompastunut. Lisensointisotkut ovat vaarantaneet olympialaiset ja kuvan ottajan nimen ilmoittamatta jättäminen Applen iPadin. Autamme asiakkaitamme tunnistamaan ja välttämään oikeudelliset riskit kuvien ja videoiden käyttämisessä.

Kuvien käyttäminen mainonnassa vaatii kuvan kohteelta luvan saamista. Myös suoratoistolähetykset vaativat tekijänoikeuden ja kuvauksen kohteen oikeuksien kunnioittamista

Tekijänoikeus ja kiristyskirjeet

Vuonna 2016 alkoi ennennäkemätön tekijänoikeuksien valvonta vertaisverkoissa. Valvonnasta vastasi muutama oikeudenhaltija, jotka lähettivät valvomistaan teoksista kirjeitä internet liittymän haltijoille.

Moni kirjeen saanut yksityishenkilö on ihmeissään. Olemme avustaneet tuhansia kirjeiden saajia.

Autamme kirjeiden saajia:

 1. Ymmärtämään mistä on kyse.
 2. Päättämään miten kirjeisiin pitäisi suhtautua.
 3. Sopimaan kirjeiden vaatimukset turvallisesti.
 4. Puolustautumaan oikeudessa, jos asia etenee tuomioistuimen käsittelyyn.

Tuotamme tietoa aiheesta, autamme neuvottelemaan edullisia sopimuksia ja puolustamme asiakkaita oikeudessa

 1. Tiedon jakaminen. Aiheesta liikkuu paljon väärää tietoa keskusteluryhmissä. Olemme kirjoittaneet ohjeita kirjeensaajille tilanteen arvioimiseksi.
  Tekijänoikeuksien laillista valvontaa vai kiristystä?
  Hedman Partners ja tekijänoikeuksien valvontakirje: mikä nyt eteen?
  Ohje IP-osoitteen selvittämiseksi
  Listasimme valvotut elokuvat
  Ohjeita oikeudenkäynnin varalle – tekijänoikeuskirje ja oikeudenkäynti:
  Osa 1: mitä tehdä, kun haaste kolahtaa postiluukusta?
  Osa 2: valmistelu ja pääkäsittely
  Osa 3: käytäntö ja kuulustelu
 2. Asian sopiminen turvallisesti. Mikäli haluat sopia asian, meiltä saat apua neuvottelussa. Autamme neuvottelemaan sopimuksen, joka tarjoaa oikeudellisen suojan ja säästää kuluja hyvityksien osalta.
 3. Avustaminen oikeudenkäynnissä. Tekijänoikeusriita elokuvista voi edetä oikeudenkäyntiin. Avustamme oikeudessa kanteen saaneita yksityishenkilöitä ja yrityksiä. Olemme avustaneet lukuisia kirjeensaajia joiden osalta kanteet on hylätty tai oikeudenhaltijat ovat perääntyneet oikeudenkäyntivaiheessa.

Verkkosivuillamme olemme dokumentoineet tekijänoikeusoikeudenkäyntejä, jotka liittyvät tekijänoikeuskirjeisiin.

Viestintäoikeuden vuosikirjasta löytyy lakimiestemme kirjoittama akateeminen artikkeli tekijänoikeuskirjeistä.

Kävimme kuultavana kutsuttuna asiantuntijana kulttuuriministeriön työryhmässä, joka muotoili ohjeet kirjeitä koskevan hyvän käytännön aikaansaamiseksi. Kirjoitimme hyvistä käytänneistä analyysin.

Verkkopiratismi ja oikeudenkäynnit

Toimistomme on avustanut verkkopalveluiden ylläpitäjiä vertaisverkko-oikeudenkäynneissä. Olemme myös analysoineet useita kotimaisia ja ulkomaalaisia päätöksiä artikkeleissa:

Finreactor

Vuonna 2010 korkein oikeus antoi ratkaisun ns.Finreactor-jutussa. Tässä Suomen suurimmassa  vertaisverkkopiratismijutussa edustimme 12 vastaajaa.

Asiakkaistamme 6 vapautettiin syytteistä oikeudenkäynnin aikana ja oikeus leikkasi maksuvaatimuksista 90%.

Täältä löydät Finreactoria koskevat kirjoitukset

Muut oikeuskysymykset vertaisverkon käytöstä

Olemme avustaneet Direct Connect -palveluiden ylläpitäjiä useissa oikeudenkäynneissä.

Näiden tapausten yhteydessä olemme myös auttaneet syytettyjä saamaan tietokoneet ja niiden oheislaitteet takaisin.

Avustimme kesäteatterinpitäjää kumoamaan vaatimukset tekijänoikeusloukkauksesta. Jutussa oli kyse onko avoin WLAN puolustus riittävä. Tapauksessa tuntemattomaksi jäänyt teatterikävijä oli ilmeisesti käyttänyt avointa verkkoa laittomaan lataamiseen. Lehdistötiedote englanniksi.

Avustimme radioaseman pitäjää tapauksessa, jossa oikeuskysymyksenä oli tietokoneen omistajan vastuu tekijänoikeusloukkauksesta. Oikeus hylkäsi syytteen.

Avustimme Oulun käräjäoikeudessa vastaajaa jutussa, jossa hyvitysmaksuvaatimukset ylittivät 7 miljoonaa euroa. Oikeus hylkäsi syytteen.

Pirate Cinema -jutussa avustimme tekijänoikeusrikoksesta syytettyä henkilöä. Oikeus hylkäsi oikeudenhaltijoiden ja syyttäjän vaatimukset.

Tekijänoikeus ja parodia

Teosten käyttö parodiassa rajoittaa tekijänoikeuden haltijan oikeutta kieltää teosten käyttöä. Olemme keränneet kotimaista ja ulkomaista oikeuskäytäntöä kattavaksi paketiksi verkkosivuille.

Tatuointien tekijänoikeus

Tatuoinnit ovat taloudellisesti yksi merkittävimmistä taidemuodoista. Tatuointien henkilökohtaisuus, ainutlaatuisuus ja pysyvyys tekevät niistä kiinnostavia oikeudellisesti. Artikkelisarjamme käsittelee tatuointien juridista asemaa eri näkökulmista. Tarjoamme myös tatuointistudioiden käyttöön tatuointisopimusta.