Tiedote: Elokuvayhtiö perääntyy oikeudenkäynnistä ja maksaa tekijänoikeuskirjeen saajan oikeudenkäyntikulut

Tekijänoikeuskirjejutussa elokuvayhtiö perääntyi vastaajan palkattua lakimiehen. Lue miten asiantunteva lakimies voi auttaa oikeudenkäynnissä.

Elokuvia Pohjoismaissa levittävä Scanbox A/S haastoi vuosi sitten oikeuteen yli 50-vuotiaan miehen elokuvien lainvastaisesta jakamisesta vertaisverkoissa. Oikeudenkäynti liittyi runsaasti julkisuutta saaneisiin tekijänoikeuskirjeisiin. Mies kiisti koskaan saaneensa kirjeitä. Elokuvayhtiö ei kuitenkaan luopunut vaatimuksistaan. Vasta saatuaan miestä edustaneen tekijänoikeusasioihin erikoistuneen lakiasiaintoimiston vastineen asiassa Scanbox sopi asian miehen kanssa ja lupautui maksamaan tämän tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut.

– Elokuvayhtiöt eivät tekijänoikeuskirjetapauksissa luovu kanteistaan noin vain, vaikka vastaaja toisikin esiin omasta puolestaan puhuvia todisteita. Oman lakimiehen palkkaaminen voi auttaa asiaa. Päämieheni ja minä olemme tyytyväisiä siihen, että elokuvayhtiö ymmärsi asemansa tapauksessa ja että sovinto syntyi kirjeensaajalle edullisilla ehdoilla, kertoo miestä edustanut Turre Legalin lakimies Jussi Kari.

Tapauksessa teot, joista Scanbox miestä syytti, olivat tapahtuneet vuodenvaihteessa 2014 – 2015. Elokuvayhtiön mukaan mies oli tuolloin jakanut vertaisverkoissa A Walk Among The Tombstones -elokuvaa internetliittymänsä kautta. Vastaajana ollut yli 50-vuotias mies oli kuitenkin muuttanut toiselle paikkakunnalle jo kaksi kuukautta ennen tapahtumien alkua, eikä siis voinut käyttää entisellä kotipaikkakunnallaan ollutta liittymää. Mies oli kertonut elokuvayhtiötä edustaneelle asianajotoimistolle, että hänellä oli ollut avoin langaton verkko, jonka kautta hänen naapurinsa ovat voineet käyttää verkkoa.

Elokuvayhtiön todisteeksi toimittaman latauslokin mukaan miehen liittymän kautta oli jaettu runsaasti tekijänoikeuden alaista materiaalia vuosina 2014 – 2016. Miehen mukaan loki osoitti, ettei hän voinut olla lainvastaisten tekojen takana, koska hän oli oleskellut suuren osan tästä ajasta uudella kotipaikkakunnallaan tai ulkomailla. Elokuvayhtiö ei tässä vaiheessa luopunut kanteesta.

Mies palkkasi avukseen teknologia- ja mediaoikeuteen erikoistuneen lakiasiaintoimisto Turre Legalin, joka antoi elokuvayhtiölle vastineensa. Pian tämän jälkeen Scanbox ja mies sopivat riitansa. Sovinnon ehtojen mukaan Scanbox luopuu kanteesta ja maksaa miehen useiden tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut.

Edit 21.2.2017 klo 19:00: olemme saaneet yhteydenottoja, joissa on tiedusteltu tapauksen tarkempaa tapahtuma-aikaa. Kantaja oli laittanut asian vireille alkuvuodesta 2016 ja tuomioistuinkäsittely alkoi loppuvuodesta 2016. Turre Legal tuli tapaukseen mukaan oikeudenkäynnin jo alettua. Sovinto syntyi 21.2.2017.

Lisää tekijänoikeuksia koskevia artikkeleitamme löydät täältä: Tekijänoikeus.