Tekijänoikeus valokuvaan

Valvo valokuvan tekijänoikeuksia

Valokuvan tekijänoikeus on usein rikottu oikeus. Mitä tapahtuu, kun kuvaa käytetään luvatta? Lue kuvaajia edustavan lakimiehen neuvot asian korjaamiseksi.

Valokuvien tekijänoikeus on vielä monelta kaupalliselta julkaisijalta hakusessa. Moni toimittaja etsii kuvituskuvia artikkeleihin verkosta, mutta unohtaa, että Googlen hakutulosten käyttäminen verkkolehdissä edellyttää kuvaajan suostumusta.  Toinen tyypillinen kuvia koskevien oikeuksien loukkaus on verkkokauppojen kuvien luvaton uudelleenkäyttö. Monet suomalaiset verkkokaupat panostavat kuvien laatuun ja ottavat tuotekuvat itse, mutta monesti nämä kuvat päätyvät ulkomaisille verkkosivuille luvatta.

Valvomme kuvaajien oikeuksia verkkopalvelulla, sovimme loukkauksista verkkopalvelun kautta ja tarvittaessa viemme loukkaukset oikeuteen.

Kuvaajan oikeuksien valvonta verkkopalveluna

Julkaisemme ensimmäisenä Suomessa verkkopalvelun kuvaajan oikeuksien valvontaan. Palvelun kautta kuvien oikeudenhaltija voi ilmoittaa oikeudenloukkauksesta. Ilmoituksen seurauksena lakimiehemme tutkivat loukkauksen, dokumentoivat sen ja lähestyvät kuvia luvattomasti levittävää tahoa. Tarkoituksena on sopia oikeudenloukkaus verkkopalvelun kautta.

Photolawyer-verkkopalvelu.

Valvo valokuvia verkossa

Palvelu kaupallisten loukkausten selvittelyyn

Palvelumme pilottikäytössä on ollut mukana sekä yksittäisiä valokuvaajia että yrityksiä, jotka hallinnoivat laajoja valokuvakokoelmia. Palvelun käyttäjinä on kuvaajia, jotka ottavat kuvia ammattimaisesti, ja kuvaajia, jotka ottavat kuvia omaksi ja muiden iloksi ilman kaupallista tarkoitusta.

Palvelu ei ole tarkoitettu yksityishenkilöiden loukkausten selvittelyyn

Otamme palvelun kautta toimeksiantoja, joissa loukkaajana on yritys tai muu kaupallisen palvelun tarjoaja. Palvelua ei ole tarkoitettu yksityishenkilöiden väliseen välienselvittelyyn tai yrityksille, jotka esittävät vaatimuksia esimerkiksi blogien pitäjiä kohtaan.

valokuvan tekijänoikeus valvonta verkkopalvelu

Verkkopalvelun suunnittelua ohjasi käytön helppous. Palvelu on suunniteltu siten, että sen käyttö on sekä valokuvaajalle että loukkaajalle mahdollisimman yksinkertaista.

Valvonnan ja hyvitysten keräämisen lisäksi pyrimme antamaan tietoa valokuvien oikeasta käytöstä, jotta julkaisijat voivat jatkossa käyttää kuvia turvallisesti. Sivuiltamme loukkaaja voi ladata ohjeet avoimilla lisensseillä jaettujen Creative Commons -kuvien käyttöön.

Jaamme samalla tietoa avointen kuvien laillisesta käytöstä

Verkkopalvelu oikeuksien valvomiseen

Tuloksellinen palvelu

Palvelun pilottikäytön aikana olemme lähettäneet luvatonta kuvien käyttöä koskevia ilmoituksia kymmeniin maihin. Tulokset ovat olleet rohkaisevia. Kirjeillä on ollut haluttu vaikutus kuvan luvattomaan käyttöön, joka on lähes poikkeuksetta loppunut.

Palvelun kautta kuvaajille kerätyt sovintosummat ovat olleet varsin kohtuullisia ja vastaavat kuvapalveluiden hintoja. Koska palvelun tuotanto tapahtuu pitkälti verkon kautta, valvonnan kustannukset eivät nouse hyvitysmaksun suuruuteen verrattuna suuriksi.

Mikäli kuvaa luvattomasti käyttänyt henkilö ei halua maksaa kuvaajalle, palvelu mahdollistaa myös lahjoituksen tekemisen osana sovintoa. Tilitämme kuvaajan osuuden kokonaisuudessaan avoimia lisenssejä ja niiden pohjalle rakennettuja palveluita tukeville Creative Commons ja Wikimedia Commons -järjestöille.

Sovintohaluttomuus voi johtaa oikeudenkäyntiin

Mikäli osapuolet eivät löydä asiassa sovintoratkaisua, oikeudenhaltija voi viedä asian tuomioistuimen ratkaistavaksi. Valokuvan oikeuksien loukkausten osalta näyttö on monesti riidatonta – vastaaja on käyttänyt kuvaa ilman oikeudenhaltijan lupaa. Tällöin oikeuden ratkaistavaksi jää onko kuvan käyttöön ollut jokin muu sallittu peruste.

Ensimmäinen Creative Commons juttu oikeuteen vireille

Ensimmäinen palvelun kautta ajettu juttu on edennyt markkinaoikeuteen. Jutussa mediayhtiö käytti kuularinki-valokuvaa artikkelin kuvituskuvana.

Kuvaaja oli jakanut kuularinkikuvan By 4.0 Creative Commons -lisenssillä Wikimedia Commons -palvelussa. Lisenssi sallii kuvan käytön, mikäli kuvaajan nimi ja teostiedot julkaistaan kuvan yhteydessä.

Yhteydenoton seurauksena verkkosivu lisäsi kuvan yhteyteen lisenssin vaatimat tiedot. Osapuolet eivät kuitenkaan päässeet sovintoon jo tapahtuneen loukkauksen hyvityksestä.

Valokuvan tekijänoikeus on ollut aikaisemmin useassa oikeudenkäynnissä riidan kohteena. Tästä asiasta tekee merkittävän se, että kyseessä on ensimmäinen Creative Commons -valokuvaa koskeva oikeudenkäynti.

Tutustu Photolawyer -verkkopalveluun täällä

Lisää tekijänoikeuksia koskevia artikkeleitamme löydät täältä: Tekijänoikeus.

Lisää Legal design ja Legal Tech-ratkaisuja joita toimistomme on ollut toteuttamassa löydät täältä: Legal Tech ja Legal Design.