Bill Gates Turre Legal blogi

Miksi tekijänoikeus ja laillinen valokuva ovat tärkeitä blogillesi?

Some-juristi neuvoo parhaat tavat välttää tekijänoikeusvaikeudet valokuvien kanssa. Löydä parhaat lähteen ja apuvälineet laillisiin kuvien käyttöön.

Valokuvan tekijänoikeus ei ole yhtä selkeä kuin vaikkapa tekstin tai maalauksen. Älypuhelimien myötä valokuva ja internet ovat luoneet loputtoman virran eri tasoisia kuvia. Hakukoneiden kehittyessä kuvien hakemisesta on tullut helppoa ja jokapäiväinen viestintämme on muuttunut visuaalisemmaksi kuin koskaan. Kuvien tekijänoikeus taas ei ole muuttunut mihinkään. Kuvan oikeuksien haltijalle kuuluu yksinoikeus määrätä kuvien yleisön saataville saattamisesta ja kappaleen valmistamisesta.

Googlesta kuvien “lainailu” on huono idea monella tapaa. On merkkejä siitä, että tekijänoikeustrollit ovat lähteneet hakemaan korvauksia huolimattomilta ja laiskoilta blogien pitäjiltä, jotka ovat luvatta käyttäneet Googlen hakutuloksissa korkealla näkyviä kuvia.

Kerrataan ensiksi mitä oikeuksia valokuvaan voi liittyä ja miten noita oikeuksia voi loukata. Sen jälkeen lyhyt muistilista siitä miten voit välttää oikeudenloukkaukset. Koska laillisesti käytettävissä olevien kuvien löytäminen voi käydä työstä, esittelen lopuksi vielä muutaman palvelun, jotka helpottavat valokuvan käyttäjän elämää.          

Valokuva ja tekijänoikeus

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä. Lainsäätäjä on luokitellut valokuvat kahteen luokkaan.

  1. Luovat valokuvat, jotka ylittävät teoskynnyksen, saavat tekijänoikeudellisen suojan. Suoja kestää 70 vuotta tekijän kuolemasta ().
  2. Kaikki muut valokuvat saavat tekijänoikeuden lähioikeuden suojan. Suoja kestää 50 vuotta kuvan valmistamisesta (49a§).

Tuomioistuin ratkaisee viime kädessä kysymyksen siitä ylittääkö kuva teoskynnyksen vai ei. Uusien kuvien osalta kysymys on yhdentekevä. Valokuvaa ei saa ilman oikeudenhaltijan lupaa laittaa verkkoon – sitä ei saa laittaa blogiin, kiinnittää Pinterestiin, esittää osana slaididekkiä tai julkaista Twitterissä. Ei auta, että rajaat tai muuten  muutat kuvaa, ilmoitat tekijän nimen tai linkität alkuperäiseen julkaisuun.

Laissa on toki poikkeuksia esimerkiksi siteerauksen osalta. Oikein tehtynä kuvasitaatti on luvallinen. Valitettavasti lain edellyttämiä hyvän tavan mukaisia kuvasitaatteja näkee harvoin. Yksistään se seikka, että aiheesta keskustellaan ei oikeuta siteeraamaan kuvaa osaksi artikkelia. Julkaisun tulee koskea nimen omaan kuvaa, kuvaajaa tai kuvan ympärillä noussutta keskustelua, jotta kuvan käyttäminen on sallittua. Myös kuvan tekijä ja nimi tulee ilmoittaa kuvan yhteydessä.

Siteeraus ei ole ainoa poikkeus tekijän yksinoikeuksiin kuvan käytölle. Tekijänoikeuslaki on täynnä erilaisia poikkeuksia, jotka antavat muille kuin kuvan oikeudenhaltijalle oikeuden käyttää kuvaa. Taidekatalogit, tieteellinen työ, itsenäisesti muokatut teokset ja parodia ovat vain osa niistä poikkeuksen poikkeuksista, jotka pitävät tekijänoikeuslakimiehet kiireisinä. Kuvien laillinen käyttäminen ei kuitenkaan edellytä tohtorin opintoja aiheesta.

Mistä löydän laillisia kuvia blogiin?

Vaikka Googlen kuvahaku löytää miljoonia kuvia, niiden käyttäminen blogissasi ei ole pääsääntöisesti sallittua. Laillisten kuvien käyttäminen on kuitenkin helppoa seuraavilla ohjeilla:

  1. Omat kuvat. Helpointa on käyttää kuvia joiden oikeudet sinä omistat. Ota kuvia varastoon. Varusta ne kuvaavilla hakusanoilla ja käytä niitä tarpeen tullen julkaisuissasi. Esimerkiksi tämän blogin alussa oleva Bill Gates kuva on arkistostani.
  2. Vapaat kuvat. Tekijänoikeudet sammuvat ja niiden suoja lakkaa. Tässä blogissa on jo vuosia käytetty tekijänoikeudesta vapaita kuvia. Löydät niitä esimerkiksi Flickr Commons – arkistosta. Näiden kuvien käyttämistä ei tekijänoikeus rajoita. Edes lähdettä tai kuvaajaa ei tarvitse tällöin mainita. Kotimaisia vanhoja kuvia voi etsiä vapaaseen käyttöön Finna-palvelusta. Finnasta löytyviä kuvia voi käyttää kunkin kuvan lisenssin mukaisesti. Kuvatekstiin vaadittaviin merkintöihin on ohjeet kunkin kuvan yhteydessä.
  3. Ostetut kuvat. Verkossa on kymmeniä korkealuokkaisia ja suhteellisen edullisia kuvapankkeja. Ostaessasi niistä julkaisuoikeudet kuvapankki myös pitää huolen, että saat tarvittavat oikeudet kuvan käyttöön.
  4. Avoimet kuvat. Yksistään Flickrissä on 400 miljoonaa valokuvaa, joiden tekijä on antanut niiden käyttöön luvan Creative Commons -lisenssillä. Creative Commons -lisenssi sallii kuvien käytön erilaisiin tarkoituksiin. Osaa kuvia saa käyttää kaupallisissa julkaisuissa ja moniin kuvista saa tehdä myös muutoksia. Laadukkaiden kuvien löytäminen ja lisenssin mukainen käyttö vaatii vähän viitseliäisyyttä. Täältä löydät ohjeet Creative Commons-teosten käyttöön.
  5. Luvalliset kuvat. Moni kuvaaja on iloinen kuvansa käytöstä ja antaa kysyttäessä kuvan käytölle luvan. Pidä huoli, että lupa kattaa kaikki tarvitsemasi käytöt. Paras tapa luvan pyytämiseen on sähköposti, josta jää kirjallinen jälki.

Tekijänoikeus, valokuva, lähioikeus, tekijän nimeäminen – APUA! – onneksi on apuvälineitä

Ilmaisiin kuviin liittyy usein ehtoja, jotka tekijä on asettanut kuvien käytölle. Creative Commons -lisensoitujen teosten osalta tulee ensiksi selvittää, onko tekijä sallinut teoksen kaupallisen käytön ja muokkauksen. Sen jälkeen kuvan käytön yhteydessä on mainittava kuvan nimi, tekijän nimi, lisenssin tiedot sekä säilytettävä linkki tekijänoikeussivuun. Mikäli muokkaat kuvaa, sinun tulee ilmoittaa tästä kuvan yhteydessä. Kääk! Ei ole ihme, että valokuvien käyttäminen verkossa on hankalaa. Erityisesti kuvien ilmainen käyttäminen vaatii viitseliäisyyttä.

Myös ostettujen kuvien osalta tulee kunnioittaa lisenssisopimusta. Blogikäyttöön ostettua kuvaa ei saa käyttää lehdessä. Laajat käyttö- ja muokkausoikeudet sekä korkealaatuiset kuvat saattavat nostaa kuvan käytön hintaa. Onneksi kuvien käyttäjille on tarjolla työkaluja, jotka auttavat kuvien löytämisessä sekä lisenssin mukaisessa käytössä.

ImageInject

ImageInject
ImageInject Kuvakaappaus ImageInjectin verkkosivuilta

WordPress-blogialustan liitännäinen ImageInject (aiemmalta nimeltään WP Inject) auttaa löytämään ilmaiseksi käytettävissä olevia kuvia blogipostauksiin suoraan WordPressin editointinäkymässä. ImageInject hakee kuvia suoraan valtavat määräät ilmaisia kuvia sisältävistä Pixabaysta ja Flickristä ja lisää tarvittaessa automaattisesti kuvien yhteyteen kaikki niiden lisenssin vaatimat tiedot.

Flickr Pick a Picture

Kuvakaappaus WordPress-blogialustan verkkosivuilta

Tämä WordPress-liitännäinen etsii käyttövapaita kuvia suoraan Flickr-kuvapalvelun miljoonien kuvien joukosta. Myös Flickr Pick a Picture lisää kuvien yhteyteen kuvan lisenssissä vaaditut tiedot sen lähteestä ja oikeudenomistajasta. Tämäkin kuvanhakuliitännäinen toimii suoraan WordPressin editointinäkymässä.

Getty Images

Kuva WordPressin verkkosivuilta. https://wordpress.org/plugins/getty-images/
Kuva WordPressin verkkosivuilta. https://wordpress.org/plugins/getty-images/ Kuvakaappaus WordPress-blogialustan verkkosivuilta

Maailman suurimpiin kuuluva kuvatoimisto Getty Images on avannut 50 miljoonaa kuvaansa käytettäväksi ei-kaupallisilla sivustoilla WordPress-liitännäisen kautta.Ilmaiskuvien käyttöä on rajoitettu myös siten, että ne ovat käytössä ainoastaan upotuksina, ja kuviin lisätään automaattisesti Gettyn logo. Liitännäisen kautta on mahdollista käyttää myös kuvatoimiston maksullisia palveluita.

CC Search

CCSearch
CCSearch Kuvakaappaus Creative Commonsin verkkosivuilta. CC BY 4.0

CC Search on sivusto, jonka kautta voi hakea Creative Commons -lisensoituja kuvia useilta eri sivustoilta, kuten Pixabaysta, Flickristä ja Open Clip Art Librarystä. Kuvien etsiminen tämän sivuston kautta vaatii käyttäjältä hiukan enemmän omaa huolellisuutta kuin yllä esiteltyjen Word Press -liitännäisten käyttö. CC Search ei millään tavalla takaa, että sen kautta löydetyt kuvat ovat vapaasti käytettävissä, vaan käyttäjän on itse tarkastettava, millaisen käytön kuvan lisenssi sallii, sekä tehtävä julkaisemansa kuvan yhteyteen tarvittavat merkinnät.

Lisää tekijänoikeuksia koskevia artikkeleitamme löydät täältä: Tekijänoikeus.