Vastuu tietokoneen käyttämisestä

Radio tekee murron

Tietokoneen omistajaa syytettiin laittomasta musiikin jakamisesta. Lakimiehet auttoivat oikeutta ymmärtämään, että jakaja oli joku muu. Lue lisää jutusta.

Oulun käräjäoikeus vapautti tänään paikallisradion omistajan tekijänoikeusrikossyytteistä. Syyttäjän ja tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) ajamassa jutussa oululaista radioaseman omistajaa syytettiin tekijänoikeusrikoksesta ja useiden tuhansien musiikkikappaleiden jakamisesta vertaisverkossa.

Digiaikana radiokanavat tallentavat niille lähetetyt levyt tietokoneille, joilta radiojuontajat soittavat kappaleet lähetyksessä. Radioasemalla oli tekijänoikeusjärjestöjen lupa tallentaa musiikkia aseman käyttöä varten. Tämän vuoksi radioaseman kovalevyllä oli tuhansia mp3-kappaleita. Radioasema kohtasi vuonna 2011 vaikeuksia, jotka omistajan mukaan johtuivat tietomurroista radioaseman tuotantokoneisiin.

Jutun tutkinnan yhteydessä poliisi ei suorittanut tutkintaa radioaseman murretuiksi väitetyille koneille, vaikka sillä on nykyisen tekijänoikeus- ja pakkokeinolain mukaiset laajat valtuudet tutkia tekijänoikeusrikoksia. Syyttäjän kirjallinen näyttö perustui yksinomaan asianomistajia edustaneen TTVK Ry:n keräämään aineistoon.

Radioaseman omistajan lakimiehenä toiminut Turre Legal toimiston lakimies Herkko Hietanen totesi jutun olevan yksi kummallisista tekijänoikeusjutuista: ”Lisenssimaksuja maksavan radioaseman omistajan syyttäminen piraatiksi on erikoinen luku TTVK:n taistelussa piratismia vastaan. Onneksi käräjäoikeuksien osaaminen teknisistä tekijänoikeusjutuista kasvaa. Oulun käräjäoikeuden tuomion perustelut olivat harvinaisen korkealaatuiset ja lopputulema oikea.”

Käräjäoikeus totesi, ettei syyttäjä onnistunut näyttämään, että juuri radioaseman omistaja olisi luonut jakokansiot, saattanut ladattavaksi aineistoa ja käyttänyt vertaisverkko-ohjelmaa tekoaikana laittomaan tiedostojen jakeluun syyllistymällä siten syytteen teonkuvauksen mukaiseen menettelyyn. Oikeus totesi, että tekijä on voinut olla radioaseman omistajan lisäksi myös joku muu radioaseman henkilöstöstä. Oikeus katsoi, että myös ulkopuolisen henkilön tunkeutuminen radioaseman tietokoneelle oli mahdollista.

Lisää tekijänoikeuksia koskevia artikkeleitamme löydät täältä: Tekijänoikeus.