Levy-yhtiöiden lahjuksille rajat USA:ssa

Federal Communications Commission joka vastaa meidän viestintävirastoa on päässyt sopimukseen suurien radioasemien kanssa Payola käytännön säätelystä. Payola on levy-yhtiöiden lahjus radiokanavalle jonka vastikkeeksi kanavat soittavat yhtiön levyjä. Tavallisesti Payolana on liikkunut mikseripöytiä, lomamatkoja, lippuja suuriin tapahtumiin sekä selvää rahaa.

The settlement includes voluntary payments by the broadcasters; agreements to establish staff positions charged with overseeing compliance with the settlement; and the establishment of a database that tracks all money and other contributions from labels.

Under a separate agreement, the broadcasters have also volunteered to collectively air 4,200 hours per year of music by local and independent musicians.

Varsinaisesti lahjusten antaminen tai vastaanottaminen ei ole kiellettyä, mutta se tulee tehdä FCC:n mukaan läpinäkyvästi siten, että kuuntelijat tietävät siitä. Kuluttajan tulee tietää miksi joka aamu soitetaan sitä väsähtänyttä Nellyn renkutusta. Se ei ole siksi että DJ-pitäisi sitä loistavana musiikkina. – Kanavapomon hawajin matka lienee todellinen syy.

Koko Payola järjestelmä on omituinen. Levy-yhtiöt ja artistit maksavat radiosoitosta ja radiokanavat tilittävät rahaa tekijänoikeusmaksuina takaisin. Kuluttajat joutuvat kuuntelemaan soittolistoja ja valittavat radion monotoonista ohjemistoa. Myös Suomessa vaikutukset ovat nähtävissä. Radio Helsingin kaltaiset kanavat saavat uusia kuuntelijoita ennakkoluulottomilla musiikkivalikoimillaan. Samaan aikaan vanhoja monikansallisia jukeboksikanavia kuten Radio City ajetaan alas.

Kuva Salonin erinomaisesta artikkelista