Hyvä lakimies säästää 7 miljoonaa

Vapauttava tuomio Oulun isossa tekijänoikeusrikosjutussa

Turre Legalin lakimies Herkko Hietanen edusti vastaajaa tekijänoikeusrikosjutussa, jossa asianomistajat esittivät yli 7 miljoonan euron hyvitysmaksuvaatimuksen teosten laittomasta nettijakamisesta.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen kahden vastaajan osalta, karsi asianomistajien oikeudenkäyntivaatimuksia sekä tuomitsi hyvitysmaksut, jotka jäivät alle prosenttiin vaadituista. Edustamamme päämies vapautettiin syytteistä ja korvauksista. Asianomistajia edustanut TTVK on ilmoittanut harkitsevansa valitusta jutussa.

Juttu oli pitkä ja erikoinen. Syyttäjä esitteli käräjäoikeudelle todistusaineistoa, joka sisälsi ensikertaa myös sähköisessä muodossa olevia lehtiä (Jallu, Aku Ankka ja 7 Päivää). Jutussa kuultiin myös kansainvälisen äänilevytuottajajärjestö IFPI:n tutkijana toiminutta henkilöä. Kuulemisen seurauksena poliisi suoritti esitutkinnan IFPI:n tutkijan toimista. Esitutkinnassa selvisi, että tutkija oli muuttanut todistusaineistoa yhdessä tuntemattomaksi jääneen MPAA johtajan kanssa. Oikeudenomistajat yrittivät muutoksella salata käyttäjänimen, jonka avulla he pääsivät tiedostonjakeluverkkoon sisälle. Todisteiden sormeilu paljastui video ja tietoliikennelokien eroista. Asianomistaja tai syyttäjä ei informoinut vastaajia todisteiden muuttamisesta. Vastaajat kyseenalaistivat pitkälti asianomistajien keräämien todisteiden luotettavuuden.

[slideshare id=18855145&doc=loppulausuntosarkkinenhietanen-130415092302-phpapp02]

Lisää tekijänoikeuksia koskevia artikkeleitamme löydät täältä: Tekijänoikeus.