Työsuojelun hinta – onko yrittäjällä varaa olla maksamatta

Työsuojelun hinta on itse tehtynä häkellyttävän korkea. Harvalla yrittäjällä on siihen varaa. Palveluna se maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Työsuojelun hinta

Työsuojelun hinta puhuttaa. Matti Apunen kritisoi Hesarin pääkirjoituksessa yliholhoavaa työsuojeluviranomaista. Työsuojelusta vastaava virkamies, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Leo Suomaa korjasi Apusen esittämiä väitteitä samassa lehdessä. Ilta-Sanomista kävi ilmi, että tapauksen “yli-innokas byrokraatti” oli ollut ilmeisesti työterveyspalveluntarjoaja.

Tämä ei tarkoita, etteikö työsuojeluun liittyvää paperityötä olisi olemassa. Itse törmäsin Apusen esille nostamaan byrokratiaan toimiessani henkilöstöjohtajana kasvuyrityksessä. Edes lakimiehen koulutukseni ei tuntunut riittävän, kun selvitin, mitä kaikkea työnantajan tulisi tehdä täyttääksensä kaikki lainsäädännön asettamat kiemurat. Pakollisia velvoitteita on ripoteltuna eri lakeihin kymmeniä.

Soitin työnantajaliittoon työoikeuslakimiehelle ja pyysin listaa velvotteista ja esimerkkiohjelmia – ei löytynyt.

Etsin konsulttia, joka olisi tehnyt ohjelmat puolestani – ei löytynyt.

Käytin kymmeniä työtunteja tiedon etsimiseen, kirjoittamiseen ja erilaisten ohjelmien voimaan saattamiseen – tervetuloa tarkastajat!

Ohjelmien kokoon raapiminen on hyödyttömintä, mihin yrittäjä voi aikansa tuhlata! Samanlaisia kokemuksia osui silmään useampia. Yhdenkään yrittäjän ei tulisi joutua käymään läpi tätä itkua ja hampaiden kiristelyä, ei ainakaan yksin. Tämän vuoksi kehitimme HR-velvollisuuksiin palvelun, joka laittaa yrityksen paperit kuntoon ja samalla auttaa työpaikkaa keräämään aikaisemmin pöydälle jääneet ehdolliset tuet, veronpalautukset ja vastaavat omaan taskuun.

Työsuojelun hinta on 80000 euroa lakimiehen tuntityönä tekemänä.

Työsuojelun hinta: 80.000€

Kun lakimies Jussi Karin kanssa kokosimme lakisääteiset ohjelmat kasaan, niitä tuntui löytyvän lisää ja lisää. Viikko toisensa jälkeen törmäsimme uuteen työnantajavelvoitteeseen, jonka liitimme listaamme ja rustasimme vaatimukset täyttävän ohjelman työpaikalle käyttövalmiiksi.

Kauanko tähän meni aikaa? Kahdelta lakimieheltä yhteensä 400 työtuntia. 200 euron lakimiehen perustuntikorvauksella tämä tarkoittaa 80.000 euroa. Harva yritys voi ostaa tällaista pakettia tuntityönä. Ehkä siksi asianajotoimistot eivät sellaisia tarjoa.

Jäljelle jää tuotteistettu palvelu tai itse tekeminen.

Miksi investoida työsuojeluun?

Noku laki vaatii. Hoh hoijaa, ei ole riittävän hyvä syy! Työsuojeluviranomaiset ratsaavat vuodessa noin 10% yrityksistä. Paperit saa järjestykseen ennen tarkastustakin. Mutta entä ne oikeat syyt?

  1. Ohjelmat ovat oikeasti hyödyllisiä. Työnantajan on helpompi puuttua huonosti käyttäytyvän työntekijän hölmöilyyn, jos talossa on yhteiset kirjoitetut säännöt. Ongelmatilanteissa hyvistä prosesseista on apua. Vaikka päihdeohjelma kuulostaa monelle lähinnä pikkujoulusuunnitelmalta, työpaikka tunnistaa sen merkityksen, kun työpaikalla ilmenee alkoholi- tai huumeongelma. Sama pätee työpaikkakiusaamiseen, some-käytäntöihin, etätyöhön ja moneen muuhun.
  2. Laiminlyönti maksaa rahaa ja aikaa. Työaikakirjanpidon laiminlyönti tulee erityisen kalliiksi, kun työntekijä alkaa perimään ylityökorvauksiaan vuosien ajalta itse pitämänsä kirjanpidon perusteella.
  3. Hyvät ohjelmat vähentävät työtä jatkossa. Minimiohjelmilla pääsee tarkastuksesta rimaa hipoen läpi. Ammattilaisen laatimat dokumentit toimivat kokonaisuutena, niiden sisältö on ymmärrettävää ja ne kattavat yleisimmät ongelmakohdat.
  4. Sijoituksen ROI on hyvä. Valtio ja vakuutusyhtiöt palkitsevat velvollisuutensa hyvin hoitavia työpaikkoja esimerkiksi halvemmilla maksuilla ja korkeammilla korvausprosenteilla. Hyvin viritetyillä ohjelmilla työnantaja tienaa rahansa useimmiten takaisin erilaisten palautusten ja tukien muodossa alle vuodessa.

Lisää työoikeuteen ja työnantajan velvollisuuksiin liittyviä artikkeleita löydät täältä: Työnantajan velvollisuudet ja HR.