KRP käyttäjien jäljille IRC-gallerian kautta

Eilen Kirkkonummella istutussa oikeudenkäynnissä kävi ilmi että poliisi oli yhdistänyt Finreactor käyttäjätilin yhteen sen käyttäjistä IRC-galleriassa käytetyn nimimerkin perusteella. Tämän perusteella poliisi veti yhteen sen, että käyttäjän tulisi olla myös ainoa käyttäjätilin käyttäjä.

Loppuaikoinaan Finreactor oli tuskaisen täynnä. Uusia jäseniä ei otettu palveluun mukaan. Tämä johti siihen, että käyttäjät jakoivat käyttäjätilin salasanoja keskenään ja käyttivät tiliä yhdessä. Tämä olisi pitänyt ottaa tutkimuksissa huomioon. Nyt syyttäjällä on käsissään juttuja jossa on vaikea todistaa, onko syytetty laittanut verkkoon ensikertaa tiedoston. Syyttömän on yhtä vaikea myös näyttää, että teoksen laittoi verkkoon naapurin Pave eikä hän. Syyttäjällä on kuitenkin velvollisuus näyttää syyllisyys toteen. IP-osoitteiden kerääminen olisi tehnyt sen varmasti helpommaksi.
Eilen juttelin Hesarin taloustoimittajan kanssa, joka kertoi tekevänsä juttua vertaisverkoista. Hän kysyi onko avoimen wlan verkon ylläpitäjä vastuussa siitä, mitä käyttäjät tekevät verkossa. Vastasin että ei. Mikään laki ei kiellä tarjoamasta naapureille ilmaista valvomatonta verkkoa käyttöön (jotkut käyttösäännöt kyllä). Viimeistään mac-osoite tasolla rosvot jäävät kiinni. Tosin nekin kai voi jo spooffata.

Tämän päivän Tuusulassa käydyn oikeudenkäynnin jälkeen jäljellä on 7 käyttäjäkeissiä. Ylläpitäjien tapaukset käsiteltiin kaikki Turussa. Näyttäisi, että kaikki ensimmäisen kierroksen päätökset saadaan vielä tämän vuoden aikana