Hylätyt syytteet ja media

Päivän aikana useampikin journalisti on soitellut. He menevät suoraan “asiaan”: mitä mieltä olette siitä, kun nyt tuli näin kova tuomio?

Siis hetkinen…? Muistetaanpas nyt kokonaisuus. Meillä oli 8 vastaajaa puolustettavana. Näistä neljän osalta kaikki syytteet ylläpidosta hylättiin. Kaikkien vastaajien osalta syytteet tiedostojen jakamisesta palvelun käyttäjänä hylättiin. Tämä tietää hyvää käynnissä oleville käyttäjäkeisseille vastaajien näkökulmasta.

Väheksymättä määrättyjen korvausten määrää, haluan painottaa, että korvaukset perustuvat tekijänoikeusrikkomukseen. Ja siinäkin perusteena on tekijänoikeuslain uusi tulkinta, jonka mukaan ylläpitotoimilla voi loukata joko suoraan tekijänoikeutta tai avustaa käyttäjien loukkauksia. Jos jompikumpi, tai edes toinen, näistä “oljenkorsista” saadaan murtumaan, putoaa samalla myös määrätyistä korvauksista pohja pois.

Konaisuutena mun mielestä viesti on se, että tuomiot ei ole edelleenkään automaattisia vaan syyttäjällä on todistustaakka. Sitä mukaa kun juttujen käsittely jatkuu, uskon että yhä useampi voidaan vapauttaa. Turun päätös on valituksia ajatellen paljon parempi lähtökohta kuin sellainen päätös, jossa kaikki olisi tuomittu. Toivottavasti myös ns. valtamediassa muutkin kuin suomenruotsalaiset kanavat huomaavat, että tämä juttu ei todellakaan päättynyt oikeudenhaltijoiden ja syyttäjän nuottien mukaan. Suurin osa syytteistä hylättiin.