Turre Legal

Jälkitunnelmia

Oikeudenkäynnin päättymisestä on nyt kulunut jokseenkin vuorokausi.

Väsymyksen lisäksi päällimmäisenä tunteena on tyytyväisyys siitä, että tässä oikeudenkäynnissä syytetyillä oli resursseiltaan riittävä puolustus huomioiden tapauksen merkittävyys (enkä tarkoita tällä missään tapauksessa vain omia asiakkaitamme vaan nimen omaan kokonaisuutena). Nähdäksemme pystyimmekin tiimityönä kyseenalaistamaan kaikki syyttäjän esittämät väitteet niin täydellisesti, että kokonaan vapauttava tuomio ei olisi todellakaan yllätys. (Tässä kohtaa pitää esittää erityiset kiitokset Legistumin tiimille ja VT Heikki Pietinalholle, jotka olivat aktiivisesti mukana kaikki oikeudenkäynnin neljä päivää.)

Osaltaan vapauttamista tukee viimeisen päivän loppussa sattunut mielenkiintoinen episodi, jossa syyttäjä tiputti syytteet yhdeltä ylläpidosta syytetyltä henkilöltä. Syynä tähän oli todistusaineiston puuttuminen ko. henkilön tekemistä ylläpitotoimista. Syyttäjä aikoi alkuun kuitenkin jättää syytteet voimaan käyttäjänä toimimisen osalta, mutta koska hänellä ei ollut näyttöä mistään yksittäisistä jaetuista tiedostoista (vain datamääristä), syyteoikeutta oli hieman vaikea perustella (täsmällisesti ottaen ko. syytetty oli myöntänyt hakeneensa aikuisviidettä palvelusta ja syyttäjä esitti ensin erittäin tärkeää yleistä etua syytteen nostamisen perusteeksi – ahem..) ja syyttäjä päätyikin pudottamaan syytteen myös tältä osin.

Miksi tämä on sitten merkittävää -> syyttäjällä ei ole juuri sen enempää näyttöä muidenkaan ylläpidosta syytettyjen henkilöiden osalta kuin niissä vähemmistössä olevissa tapauksissa, jossa ko. henkilöt ovat laittaneet torrent-linkin palveluun.

Näin lopppuun täytyy vielä mainita, että tapauksessa henkilökohtaisen vaikutuksen teki käräjätuomari Nurmen tyylikäs ja kuivan humoristinen prosessijohto. Erittäin laaja tapaus saatiin vietyä hyvässä hengessä läpi suunnitellun aikataulun läpi niin, että mitään olennaista ei jäänyt esittämättä. Tuomari myös huolehti erinomaisesti syytettyjen oikeusturvan toteutumisesta niissäkin tapauksissa, joissa heillä ei ollut edustusta (ml. ko. vapautettu ylläpitäjä).

Puolustuksen lakimies Mikko Välimäki kantaa yli 3000 sivun esitutkinta- ja todistelumateriaalia Turun käräjäoikeuden edessä.
(kuva Herkko Hietanen)

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
 1. Voisitteko skannata ja laittaa jakoon syyttäjän käräjäoikeudelle tekemän haastehakemuksen?

 2. Hyvä hyvä. Itse sain vapauttavan päätöksen Herkon ja Villen avustuksella tuossa parisen viikkoa sitten, ja olen mielenkiinnolla seurannut tätä Turun juttua. Onnea kaikille jotka vapauttavan päätöksen saivat, (ja hermojen kestoa kuukauden valitusjaksi)sekä erityisesti Turren lakimiehille! Toivottavasti hovissa ei papereiden määrä lisäänny, näyttää tuossa kuvassa ihan riittävältä taakalta.. 🙂

 3. Tämä blogi on muuten oikein mielenkiintoista luettavaa. Keep up the good work!

 4. Vaan ihmettelen mihin katosi sivuilla vähän aikaa ollut
  ” Asianomistajien oikeudenkäyntikulut” otsikon alla ollut kirjoitus.
  Kyllähän siitä tietysti ajattelee että bisnestä, ja hyvää sellaista tämä käräjöiminen on. Muutama oikeudenkäynti vuodessa, ja muuta ei tarvitsekaan tehdä, voi loput ajat elää melkoisen leveästi.

 5. Vastaaja: Jep, pään aukomisestani oli ihan konkreettista hyötyä tällä kertaa (eli olen siis tosiaan V. Oksanen =)

 6. On kyllä vähän vaikea argumentoida miten muutaman yksilöimättömän aikuisviihderainan jakaminen olisi
  ”erittäin tärkeä yleinen etu” joka vaatii syyttäjän toimia. Tämän onneksi syyttäjäkin tajusi hetken tapailtuaan.

 7. Niin,

  Syyttäjähän ei olisi varmaan tajunnut jättää syyttämättä ilman ”puolustuksen” avustajien väliintuloa kun viimeisetkin asianomaiset olivat luopuneet vaateistaan.

  Oikeudenkäynti muuten oli melko typerästi rakennettu ja olisin kyllä nähnyt että jotta tasapuolinen kohtelu olisi voinut toteutua, kaikille olisi pitänyt antaa mahdollisuus olla paikalla kaikkina päivinä. Nyt saatiin sitten joka päivä samat asiat läpikäytynä ja syyttäjä pääsi parantelemaan selviä ”aukkoja” puheissaan joka päivä.

  Onnea vaan syytteistä vapautuneelle täältäkin.

 8. Korjaan tähän väliin henkilönä josta puhutaan:

  Faktat jutussa oli siis se että itselläni ei ollut
  – upload torrentteja
  – ylläpitotoimia
  vaan:
  ”muodollinen moderator-status” (pouttua lainaten)

  Lähtökohtaisesti: EA ja teosto eivät vaatineet rangaistusta/korvauksia itseltäni, eli vastassa oli syyttäjä ja poutun edustama ms & co.

  Käsittääkseni (tämä alleviivattuna) syytteistä/vaatimuksista luopuminen johtui nimenomaan ylläolevista seikoista…
  Poutun edustamat asianomistajat luopuivat kesken päivän itseeni kohdistuvista vaatimuksista (aikomuksenaan esittää asia loppupuheenvuorossaan)
  Todistajanlausunnssa ilmenneiden asianomistajien faktoina ymmärtäneiden asioiden johdosta.

  Syyttäjä siis luopui syyteistä ylläpitoon todisteiden puuteista ja tarttui latauksien/jakojen määrään joiden määrällinen paikkaansapitävyys oli ilmeistä muttei ”hyödykkeiden” alkuperää osoitettu/haluttu selvittää (itseni todistus aikuisviihteen lataamisestä tuntui riittäneen asianomistajille ja syyttäjälle)

  Isona asiana pidän tässä vaiheessa asiaan tarttuneisiin turren(?) lakimiehiin ja erään samassa istunnossa kuullun syytetyn lakimiehen vaateisiin syytteestä luopumisesta joka ilmeisesti vaikutti syyttäjään joka päätyi siis luopumaan syytteestä kokonaan.

  Edellä mainitusta asiaan puuttumisesta tahdon omassa asemassani kiittää niitä jotka avasivat suunsa tässä vaiheessa.

  Lämmin kiitos Turren lakimiehille jos kiittämistä on (muistaakseni Oksanen oli tässä mukana)

  Toivotan hyvää jatkoa teille ja onnea jatkoon (hoviin) ja kiitän saamastani tuesta (ilman asianajaa kun olin)

  Hyvää syksyä!
  -ylläpidosta syytetty henkilö-