Jälkitunnelmia

Oikeudenkäynnin päättymisestä on nyt kulunut jokseenkin vuorokausi.

Väsymyksen lisäksi päällimmäisenä tunteena on tyytyväisyys siitä, että tässä oikeudenkäynnissä syytetyillä oli resursseiltaan riittävä puolustus huomioiden tapauksen merkittävyys (enkä tarkoita tällä missään tapauksessa vain omia asiakkaitamme vaan nimen omaan kokonaisuutena). Nähdäksemme pystyimmekin tiimityönä kyseenalaistamaan kaikki syyttäjän esittämät väitteet niin täydellisesti, että kokonaan vapauttava tuomio ei olisi todellakaan yllätys. (Tässä kohtaa pitää esittää erityiset kiitokset Legistumin tiimille ja VT Heikki Pietinalholle, jotka olivat aktiivisesti mukana kaikki oikeudenkäynnin neljä päivää.)

Osaltaan vapauttamista tukee viimeisen päivän loppussa sattunut mielenkiintoinen episodi, jossa syyttäjä tiputti syytteet yhdeltä ylläpidosta syytetyltä henkilöltä. Syynä tähän oli todistusaineiston puuttuminen ko. henkilön tekemistä ylläpitotoimista. Syyttäjä aikoi alkuun kuitenkin jättää syytteet voimaan käyttäjänä toimimisen osalta, mutta koska hänellä ei ollut näyttöä mistään yksittäisistä jaetuista tiedostoista (vain datamääristä), syyteoikeutta oli hieman vaikea perustella (täsmällisesti ottaen ko. syytetty oli myöntänyt hakeneensa aikuisviidettä palvelusta ja syyttäjä esitti ensin erittäin tärkeää yleistä etua syytteen nostamisen perusteeksi – ahem..) ja syyttäjä päätyikin pudottamaan syytteen myös tältä osin.

Miksi tämä on sitten merkittävää -> syyttäjällä ei ole juuri sen enempää näyttöä muidenkaan ylläpidosta syytettyjen henkilöiden osalta kuin niissä vähemmistössä olevissa tapauksissa, jossa ko. henkilöt ovat laittaneet torrent-linkin palveluun.

Näin lopppuun täytyy vielä mainita, että tapauksessa henkilökohtaisen vaikutuksen teki käräjätuomari Nurmen tyylikäs ja kuivan humoristinen prosessijohto. Erittäin laaja tapaus saatiin vietyä hyvässä hengessä läpi suunnitellun aikataulun läpi niin, että mitään olennaista ei jäänyt esittämättä. Tuomari myös huolehti erinomaisesti syytettyjen oikeusturvan toteutumisesta niissäkin tapauksissa, joissa heillä ei ollut edustusta (ml. ko. vapautettu ylläpitäjä).

Puolustuksen lakimies Mikko Välimäki kantaa yli 3000 sivun esitutkinta- ja todistelumateriaalia Turun käräjäoikeuden edessä.
(kuva Herkko Hietanen)