Tuusulan käräjäoikeus hylkäsi syytteet

Tällaisen lehdistötiedotteen ammuimme päätöksen jälkeen:

Tuusulan käräjäoikeus hylkäsi eteläsuomalaista nuorta miestä vastaan nostetun syytteen mp3-tiedostojen jakamisesta ns. Finreactor-tapauksessa. Mies vapautettiin kymmenien tuhansien eurojen korvausvaatimuksista levy-yhtiöille. Syyttäjän esittämä näyttö ei riittänyt eli syyte kaatui todisteiden puutteeseen. Asiasta ei ollut suurta epäselvyyttä, sillä tuomio luettiin heti käsittelyn päätyttyä.

Tuusulan käräjäoikeuden tämän päiväinen tuomio on ensimmäinen käynnissä olevassa Finreactor-oikeudenkäyntien sarjassa, jossa käyttäjä vapautettiin syytteistä. Aiemmin Lahden ja Vantaan käräjäoikeudet ovat tuominneet syytettyjen maksettavaksi tuhansien eurojen suuruiset korvaukset mediayhtiöille.

“Levy- ja elokuvayhtiöt ovat luoneet julkisuudessa kuvan, jonka mukaan tuomiot vertaisverkkojutuissa olisivat automaattisia. Tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Pelkillä tyhjillä pelottelupuheilla ja väitteillä siitä, että vertaisverkot vähentävät levymyyntiä ei ihmisiä vielä tuomita korvauksiin”, kommentoi syytettyä puolustanut oikeustieteen kandidaatti Ville Oksanen Turre Legal oy:stä.

Tuusulan käräjäoikeuden päätöksen merkitystä korostaa se, että sama käräjäoikeus tuomitsi aiemmin tänä vuonna erään toisen vertaisverkon käyttäjiä maksamaan tekijänoikeusrikoksesta huomattavat korvaukset oikeudenomistajille.

Syytetyn toinen puolustaja oikeustieteen kandidaatti Herkko Hietanen kommentoi: “Syytetyn oikeusturvan kannalta on äärimmäisen tärkeää saada asiatunteva puolustus ja puolueeton oikeudenkäynti, kun vastassa ovat maailman suurimmat mediayhtiöt. Heillä on varaa hävitä vaikka tuhat oikeudenkäyntiä, mutta väärän tuomion merkitys yksittäisen suomalaisen nuoren miehen taloudelle ja tulevaisuudelle on musertava.”

Finreactor-oikeudenkäyntisarjan ns. päähaaran käsittely on ensi viikolla Turun käräjäoikeudessa. Turre Legal oy puolustaa siellä yhdeksää nuorta miestä, joita syytetään verkon ylläpidosta. Heiltä vaaditaan korvauksina miljoonia euroja.