Turre Legal

TTVK:n DC ratsia etenee, TV-tuottajat menettämässä peliä

Jokunen kuukausi sitten tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskus ilmoitti tarkkailevansa DC hubeja. Nyt tuo ilmoitus sai loogisen jatkon, kun neljä hubin ylläpitäjää otettiin kiinni ja heidän koneensa takavarikoitiin tutkimuksia varten. Erityisen tapauksesta tekee se että Iltalehden mukaan kiinniotetuissa oli joukossa myös naisia.

”Suomi liittyi mukaan äänitealan kansainväliseen kannekampanjaan keväällä 2005. Tarkoituksena oli tehdä rikosilmoituksia sellaisia tahoja vastaan, joiden TTVK katsoi suurissa määrin jakaneen luvatta musiikkia tietoverkoissa. Kampanjassa on TTVK:n mukaan tehty jo 78 tutkintapyyntöä.”

Olisi kiinnostava tietää oppiko TTVK ja poliisi Finreactorin tutkinnasta todisteiden turvaamisesta ja alasottoilmoitusten tekemisestä.

Näyttää että oikeudenomistajien tie teknologiaa kehittävien yritysten haastamiseksi oikeuteen on käyty taas hetkeksi loppuun ja teknologian tarjoajat/palvelunpyörittäjät saavat kokea oikeudenomistajien vihan. Tosiasiahan on se ettei laajamittainen höökiminen palvelunylläpitäjien kimppuun näytä tuovan tulosta meillä eikä maailmalla. Oikeudenkäynnit työllistävät joukon lakimiehiä joiden ajalle ja lahjoille löytyy myös muuta käyttöä. Tiedostojen jakeluongelma ei häviä mihinkään oikeudenkäynnin jälkeenkään. Tilastoissa näkyy pieni notkahdus ja neljässä kuukaudessa ollaan jo ohitettu aikaisemmat tasot. Julkisuus ei siis voi olla syynä taisteluun ja rahasta piraattisotia ei ainakaan Suomessa käydä. Ehkä ajatus on käydä viivytystaistelua kunnes joku keksii kaiken ratkaisevan kaikkia hyödyttävän verkkopalvelun. Siinä toki tarvittaisiin yrityksiä jotka uskaltaisivat kokeilla kuluttajia oikeasti kiinnostavien palveluiden kehittämistä. Sellaiset firmat on kuitenkin ollut tapana torpata hyvissä ajoin apajilta.

Vastuuta kantavien (tai kantamattomien) yritysten häviäminen kehittäjäpuolelta on jättänyt aukon, jota ovat täyttäneet open source kehittäjät. Open source porukan voimasta on viime viikkoina saatu parikin näytöstä. Ensimmäinen oli uusien teräväpiirtolevyjen salauksen purkaminen ja tiedon räjähdysmäinen leviäminen. Toinen Suomessa vähemmän huomiota saanut uutinen oli Democracy playerin saama 100 k€ taskuraha Mozilla säätiöltä. Veikkaisin että rahaa ei annettu enempää, koska sillä on tapana houkutella oikeudenkäyntejä. Persaukista open source kehittäjäporukkaa kun kenelläkään ei ole hinku käräjille haastaa.

Viimeisen vuoden taikasana on ollut vertaisverkkotelevisio. Joost ei ole ainoa alan peluri. Paljon kaistaa syövän infrastruktuurin rakentaminen on luonnollisinta hajauttaa käyttäjille. Seuraavaksi saamme kokonaan hajautetun selailun.
Palvelin-selain arkkitehtuuri on niin kevät 2007…

Kiinnostavana sivuhuomautuksena pitää kertoa Ruotsissa julkaistusta tutkimuksesta jonka mukaan parikymppiset katsovat jo enemmän vertaisverkoista ladattuja ohjelmia kuin televisiota. Murros on siirtymässä äänilevyistä videoihin. Jungnerin kommenttia television luonteen muuttumisesta ei saisi sivuuttaa antamalla potkuja miehelle vaan miettimällä miten murros voidaan kääntää katsojien eduksi. Katsojia vartenhan niitä ohjelmia tehdään.

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
  1. TV-tuottajista muuten, oletteko kuulleet huhua, että MTV3 on väittänyt sen F1-nettilähetyksen heikkoa laatua ja korkeaa hintaa kritisoineelle asiakkaalle, että kaikki muut nettilähetykset, P2PTV mukaanlukien ovat jotenkin ”laittomia”?

    Maikkarilla kuulemma on maailman yksinoikeus F1-kisojen nettilähetyksiin. MTV3:n edustaja ei kuitenkaan kyennyt yksilöimään mitä lakia esim. Kiinassa toimivat P2P-verkkojen lähettimet mukamas rikkovat, mutta näin heitä oli opastanut F1-telkkarioikeuksien haltija FOM.

    Vielä se, että joku väittää omien sopimustensa oman tulkinnan mukaan, ettei se kata nettilevitystä, ei todista että jossain maassa rikotaan lakia, puhumattakaan aivan toisessa maassa tapahtuvasta palvelun käytöstä. Virtaustoistolähetyksissä ei edes tapahdu käsittääkseni yleisimmän tulkinnan mukaan edes kappaleen valmistusta, koska muisteissa olevat bitit eivät kerrallaan muodosta teossuojaa saavaa kokonaisuutta. Puuttumatta siihen, että samaa virtaustoistoa muille jakelemalla saattaa teosta yleisön saataviin (tämänkin voi toki helposti estää), Maikkari olisi kuitenkin väittänyt nimenomaan alkuperäistä yleensä juuri Kiinassa sijaitsevaa lähetintä ”laittomaksi”.

    Mielestäni TV-oikeuksia vahtaavien yhtiöiden tulisi unohtaa wanhanaikainen käsitys, että signaali on jotenkin maantieteellisesti rajoitettavissa ja ryhtyä käsittelemään mainosmarkkinoitakin kansainvälisinä. Kyllä sitä maksullisesta mainoksia vailla olevasta lähetyksestä maksetaan ihan normaalisti, jos se on korkealaatuinen. Puolen megan lähetyksestä on turha kyllä kuvitella kenenkään maksavan läheskään samaa hintaa kuin 3 Mbit/s DVB-peruslaadusta. Tasan tätähän MTV3 siis yrittää myydä, hinta on itse asiassa korkeampi kuin DVB-puolella, koska samalla hinnalla siellä saa F1-lähetysten lisäksi 3 kanavaa!