Esittäminen on taito jonka voi oppia

Esittäminen on taito jota harvat osaavat ja vielä harvemmat osaavat luonnostaan. Hyvä esitys on visuaalisesti näyttävä, viesti menee perille ja esitystä on nautinto seurata. Hyvä esitys voi muokata mielipiteitä, vaikuttaa ja viihdyttää. Miksi näemme niin paljon huonoja esityksiä? Vietettyäni muutaman kuukauden Yhdysvalloissa, olen päätynyt siihen, että meitä suomalaisia ei ole opetettu esiintymään. Kouluistamme puuttuu väittelyt ja esiintymiskoulutus. Palaute jota saamme kouluesitelmistä tai seminaaritöistä on tyypillisesti asiaan pureutuvaa. Yliopistossa professorit eivät puutu huonoihin kalvoihin tai power pointteihin -he harrastavat niitä itsekin.

Hyvä esitys vaatii hirveän määrän valmistelua ja harjoittelua. Olen itse syyllistynyt esitysten kasaamiseen samana aamuna. Joskus siinä voi onnistua -usein jälki ei ole hyvä. Nähtyäni riittävän monta veret-seisauttavan-hyvää esitystä, päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja hankin apua. Aloin kuukausi sitten seuraamaan monen TED puhujan ja Internetin-keksijä-varapresidentin ilmastopuheen takana puuhastellutta puhujatoimiston blogia ja ostin heidän erinomaisen kirjansa. Power pointtieni visuaalinen ilme on muuttunut, sanoma on terävöitynyt ja valmistautumiseen on mennyt useita päiviä. Alussa homma on kuitenkin hitaampaa.

Esitysten taso nousee kuitenkin hiljalleen ja olen saanut hyvää palautetta viestin perille menemisestä ja visuaalisesta ilmeestä joka tukee sanomaa. Uuden aiheen viestittämisessä on vielä tehtävä töitä, mutta olen varma että rutiinin myötä myös tämä osa-alue paranee. Myös oman suorituksen arviointi on helpottunut ja tiedän missä on parantamisen varaa.

Tässä ensimmäiset slaidit, jotka tein Duarten oppien mukaan:

Network recorders

Fontit eivät oikein kulje mukana, mutta muuten olen tyytyväinen SlideSharen käännökseen. Slidesharen omilla sivuilla näkee myös muistiinpanot jotka auttavat ymmärtämään mistä esityksessä on kyse.