Turre Legal

Esittäminen on taito jonka voi oppia

Esittäminen on taito jota harvat osaavat ja vielä harvemmat osaavat luonnostaan. Hyvä esitys on visuaalisesti näyttävä, viesti menee perille ja esitystä on nautinto seurata. Hyvä esitys voi muokata mielipiteitä, vaikuttaa ja viihdyttää. Miksi näemme niin paljon huonoja esityksiä? Vietettyäni muutaman kuukauden Yhdysvalloissa, olen päätynyt siihen, että meitä suomalaisia ei ole opetettu esiintymään. Kouluistamme puuttuu väittelyt ja esiintymiskoulutus. Palaute jota saamme kouluesitelmistä tai seminaaritöistä on tyypillisesti asiaan pureutuvaa. Yliopistossa professorit eivät puutu huonoihin kalvoihin tai power pointteihin -he harrastavat niitä itsekin.

Hyvä esitys vaatii hirveän määrän valmistelua ja harjoittelua. Olen itse syyllistynyt esitysten kasaamiseen samana aamuna. Joskus siinä voi onnistua -usein jälki ei ole hyvä. Nähtyäni riittävän monta veret-seisauttavan-hyvää esitystä, päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja hankin apua. Aloin kuukausi sitten seuraamaan monen TED puhujan ja Internetin-keksijä-varapresidentin ilmastopuheen takana puuhastellutta puhujatoimiston blogia ja ostin heidän erinomaisen kirjansa. Power pointtieni visuaalinen ilme on muuttunut, sanoma on terävöitynyt ja valmistautumiseen on mennyt useita päiviä. Alussa homma on kuitenkin hitaampaa.

Esitysten taso nousee kuitenkin hiljalleen ja olen saanut hyvää palautetta viestin perille menemisestä ja visuaalisesta ilmeestä joka tukee sanomaa. Uuden aiheen viestittämisessä on vielä tehtävä töitä, mutta olen varma että rutiinin myötä myös tämä osa-alue paranee. Myös oman suorituksen arviointi on helpottunut ja tiedän missä on parantamisen varaa.

Tässä ensimmäiset slaidit, jotka tein Duarten oppien mukaan:

Network recorders

Fontit eivät oikein kulje mukana, mutta muuten olen tyytyväinen SlideSharen käännökseen. Slidesharen omilla sivuilla näkee myös muistiinpanot jotka auttavat ymmärtämään mistä esityksessä on kyse.

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
 1. Puhumisesta toki on kirjallisuutta, mutta kyllä siinä presiksen pitämisessä on paljon puhettakin. Tai ainakin pitäisi olla; jos vaan katsellaan kalvoja, niin aika heikosti menee 😉

  Mutta epäilemättä maailmassa on kyllä paikka ”näin pidät hyvän Powerpoint/Impress/Keynote-esityksen” -kirjalle tai parille.

  TEDx Helsingistä oli livestreami; piti katsoa se – mutta niinhän siinä sitten kävi, että muistin asian vasta illalla, jolloin tapahtuma oli jo ohi…

 2. Herkko: Joo, hyviä pointteja. Omat kokemukseni ovat lähinnä opetustilanteissa ja enemmän opetettavan puolelta kuin opettajan, joten se värittää hieman mieltymyksiäni.

  Suunnittelu on, jos ei nyt aivan vaatimus, niin ainakin erittäin hyödyllinen myös hyvää spontaanimpaa esitystä ajatellen, väittäisin.

 3. Seurasin TEDxHelsinkiä nettistriimin välityksellä. Parhaimmillaan taustagrafiikat olivat grafiikkaa ja saumattomasti käynnistyvää videota, pahimmillaan mustavalkoista tekstiä pienellä präntillä. Mutta mielenkiintoista oli, että esim. Göte Nymanin diat olivat tätä jälkimmäistä settiä, mutta hänen esityksensä nousi ainakin Twitterissä aika ylös ihan vain sillä, että kaveri puhui asiaa ja puhui sen hyvin. Toki visuaalisemmat diat olisivat esitystä parantaneet, mutta se ei ollut niinkään tarpeen. Toisaalta oli myös muita mustavalkoisia dioja, joiden ohessa pidetty puhe ei oikein vakuuttanut.

  Hienolla visuaalisuudella voi peittää asiaviestin puutteita tai puuttumista, kuten tv-alan ammattilaisetkin varmasti tietävät.

 4. Ad Tommi:
  Esitysohjelmien käyttämisessä on etunsa. Sekä Power Pointissa että Key Notessa saa esityksen ajaksi esittäjätilan aktivoitua. Siitä näkee slaidin muistiinpanot joita voi tarvittaessa käyttää teleprompterina tai lunttilappuna siteerauksissa. Sen avulla näkee myös seuraavan slaidin joka helpottaa kalvojen välillä siirtymistä ja esityksen sujumista. Erityisesti se auttaa saavuttamaan oikean ajoituksen, joka on esityksessä tärkeä samalla tavoin kuin se on esimerkiksi komediassa. Lisäksi presenter view modessa on kello josta näkee paljonko aikaa esitykseen on uponnut.

  Ei sillä ettei spontaanit esitykset ole hyviä, mutta usein miten esiintymisaika on rajattu ja asian esittäminen lyhyessä ajassa sujuvasti tarkoittaa että se pitää suunnitella. Tämän vuoksi esitystä, sen rakennetta ja sujuvuutta auttavat työkalut ovat tarpeellisia.

  Ad Jussi:
  En ole tutustunut suomalaiseen kirjallisuuteen. Puhumisesta on paljon kirjallisuutta, sen sijaan kalvojen ja videotykin kanssa presentoimisesta alkaa vasta muodostua best practise kokemusta.

  Huomasin, että Aleksi oli järjestämässä TEDx tapahtumaa Helsingissä. Minkäköhänlainen taso siellä oli?

 5. Ainakin minulle Impressin (tai Power-pointin) käyttämättä jättäminen on suuri apu. LaTeX saa tarvittaessa kokoon kohtalaisia esityksiä, joihin voi myös kaavoja kirjoittaa, mutta mieluusti vältän sitäkin. Tappaa helposti spontaaniuden.

 6. Aivan totta.

  TEDtalksin esitykset ovat lähes poikkeuksetta loistavaa kamaa. Huonoimmatkin ovat ehdottomasti Suomen keskitason yläpuolella.

  Aiheesta on kirjoitettu myös suomeksi – Juhana Torkin Puhevalta pureutuu nimenomaan hyvän puheen pitämisen taitoon. Itse ainakin pidin ko. opuksesta.