Effin lahjoitusjuttu voitettiin hovissa

Helsingin hovioikeudesta tuli vaihteeksi hyviä uutisia. Voitimme Effiä ja sen hallituksen entisiä jäseniä vastaan ajetun syytteen rahankeräysrikoksesta. Juttu voitettiin 6-0 jo käräjillä mutta syyttäjä osoitti urheaa sitkeyttä ja veti jutun hovin arpajaisiin.

Jutun sisältö on aika legendaarinen. Syyttäjä kehitti teorian, jonka mukaan yhdistyksen kotisivu, jolla kerrotaan yhdistyksen sääntöjen mukaisesta mahdollisuudesta vastaanottaa lahjoituksia, ja annetaan tilinumero, olisi laiton. Syyttäjä vaati pokkana kaikkia Effin saamia lahjoituksia menetettäväksi valtiolle.

Tässä ei ole tietenkään mitään järkeä. Toimme käräjäoikeuteen joukon lahjoittajia todistamaan, että heitä ei huijattu. Rahat olisi lahjoitettu uudestaan vaikka salaa mikäli valtio olisi ne varastanut.

Itse kirjelmöin Effin asiamiehenä vaikka oikeasti olin aikanaan itse kirjoittanut ja julkaissut lahjoitussivun. Kirjoitin sen muotoon “Lahjoita effille!”, jota sittemmin korjailtiin poliittisesti korrektiksi. Onnekseni oma yleisvaarallinen tekoni oli jo vanhentunut siinä vaiheessa kun syyte kirjoitettiin…

Nyt annetun tuomion jälkeen olisin tosin joka tapauksessa vapaa mies. Sinänsä hovin tuomiossa ei ole mitenkään erikoiset perustelut, vaan siinä lähinnä vastataan syyttäjän väitteisiin. Hovioikeus ei esimerkiksi ota mitään kantaa mitä tarkoittaa luvanvaraisen lahjoittamisen tunnusmerkkinä oleva yleisöön vetoaminen. Se viittaa tältä osin käräjäoikeuteen, jonka mukaan pelkkä passiivisella nettisivulla julkaistu “vetoomus” ja tilinumero eivät vielä täytä rahankeräyksen tunnusmerkkejä. Käräjäoikeuden mukaan “Yhdistyksen osuus itse lahjoitustapahtumassa on jäänyt passiiviseksi. Yhdistyksen toimesta on ainoastaan annettu informaatiota siitä, miten varojen lahjoittaminen tuli käytännössä tehdä.” — Rahankeräysluvan vaatimaa vetoamista olisi sen sijaan esimerkiksi ihmisille soittelu ja näiden pysäyttäminen kadulla.

Päätös on voitto paitsi syytetyille myös perustuslaissa turvatuille sananvapaudelle ja yhdistymisvapaudelle. Kansalaisaktiivisuuden mielivaltainen rajoittaminen on tältä osin torpattu.