Virgin Australia ryövää Flickr kuvia

Australialainen Virgin Mobile on valikoinut joukon CC-lisensoituja kuvia markkinointisivuillensa. Homma on jäänyt mainostoimiston osalta vähän puolitiehen.

1.) Kuvien käyttö ei täytä lisenssin vaatimuksia. Lisenssi ei ole linkitetty lisenssin edellyttämällä tavalla.

2.) Tekijöiden nimiä ei ole mainittu kuvien yhteydessä. Lisenssi vaatii tekijän nimen mainitsemista. Virgin on linkittänyt tekijän Flickr sivuihin. Tämä tekee kuvien löytämisestä erityisen hankalaa, sillä joillakin kuvaajilla on satoja tai tuhansia kuvia. Virginin linkit osoittavat tilinhaltijan pääsivuun.
3.) Kuvissa esiintyviltä henkilöiltä ei ole pyydetty lupaa markkinointitarkoitukseen. Henkilöllä on oikeus omaan kuvaansa. Näin erityisesti kun kuvaa käytetään markkinointitarkoituksiin. Tästä löytyy sekä Suomesta että maailmalta paljon oikeuskäytäntöä jonka pitäisi olla jokaiselle mainostoimiston Copylle kristallinkirkasta. Se että kuvaaja on antanut lisenssin käyttää teostaan ei tarkoita, että kuvankohteet ovat antaneet luvan.
4.) Kuvissa esiintyviä henkilöitä loukataan. Yllä olevassa kuvassa esiintyvää Molly Holzschlagin annetaan ymmärtää omaavan pahanhajuisen hengityksen.

1) ja 2) johtavat automaattisesti lisenssin lakkaamiseen. Virginin käyttö ei siis ole CC-lisenssin suojaamaa, vaan yhtä loukkaavaa kuin jos Elisa kaappaisi kasan Hesarin kuvia omiin mainoksiin.
Se seikka että kuvat on lisensoitu myös kaupalliseen tarkoitukseen ei tee niistä täysin vapaata riistaa. Lisenssiehtoja sekä lakia tulee noudattaa myös CC-teosten käytössä.