Turre Legal

Vastuun katkaiseminen vertaisverkossa

Katselin tuossa käräjäoikeuksien ratkaisuja Finreactor-juttusarjan käyttäjäkeisseissä. Käsittääkseni ainoastaan Raumalla vastuu on katkaistu käyttäjän itse jakamiin tiedostoihin. Kaikissa muissa käräjäoikeuksissa vastuu on ulotettu kaikkiin järjestelmässä syntyneisiin kopioihin – joista suurin osa on epäilemättä ollut muiden käyttäjien keskenään tekemiä.

Käräjäoikeudet ovat poikkeuksetta vedonneet korkeimman oikeuden keisseihin, joissa tekijänoikeudellinen hyvitys lasketaan kaavalla (kopiomäärä) x (vähittäismyyntihinta) x (kohtuullistamisprosentti). Yksikään käräjäoikeus ei ole kuitenkaan vielä huomannut, että jokaisessa korkeimman oikeuden keississä loukkaaja on itse myynyt, vuokrannut tai muuten kaupitellut kopioita. Jokainen hyvitykseen johtanut kopio on lähtenyt loukkaajan kädestä. Yhdessäkään korkeimman oikeuden keississä hyvitystä ei ole laskettu enää siitä, jos kirpputorimyyjältä piraattikopion ostanut on myynyt levyn eteenpäin.

Käräjäoikeudet eivät ole Finreactor-keisseissä pääsääntöisesti perustelleet välillistä hyvitysvastuuta millään lailla. Jossain ratkaisussa viitattiin Turun päätökseen ja selitettiin, että ensimmäisenä tiedoston liikkelle laskeneen rooli myöhemmissä jakotapahtumissa on ollut ”välttämätön ja välitön”… ”tiedoston jakelu ei olisi ollut mahdollista ilman, että X on laittanut tiedoston kuvaustiedoston palvelimelle ja tiedoston koneelleen” … ”Siten käräjäoikeus katsoo X:n tahallaan levittäneen kaikkia verkossa ladattuja ko. tiedostoja”. Haloo?!

Faktat on muutoin samat mutta ilman tiedostoa koneella Tuusulan uudessa keississä, josta Herkko postasi alla. Edustimme siinä vastaajaa. Oikeudellisesti en näe noissa mitään eroa kun kysymys on vastuun katkaisemisesta. Päätös Tuusulasta tulee ensi viikolla.

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
  1. Mitenkähän Kuopion tuomiossa oli vastuu katkaistu

    Koko palvelussa saman käyttäjän uppaamaan torrenttiin sekaantuneiden muiden käyttäjien lataamaksi väitettyjen kopioiden määrään, josta laskettu vähennetty 10% tällä kertaa sillä perusteella, että muiden lataamien kopioiden määrä ei ole ollut ennalta tuomitun tiedossa:

    A:lla ei ole ollut kuitenkaan mahdollisuutta vaikuttaa siihen, kuinka laajallti hänen tietoverkkoon saattamiaan teoksia tullaan kopioimaan. Siten kohtuullisena hyvityksen määränä ei voida pitää kuin kymmenen prosenttia laittomasti kopioitujen teosten käyttöoikeuksien vähittäismyyntihinnoista.

    Tuomio on saatavissa ainakin täällä.

  2. Voisitteko laittaa listan kaikista tiedossanne olevista Finreactor-tuomioista, mielellään R-numerot mkl. Näistä ilmeisesti vain pieni osa on verkossa saatavissa.

  3. Mitenkähän Kuopion tuomiossa oli vastuu katkaistu. Sakkoa tuli rikkomuksesta 180 euroa ja korvattavaa 900 euroa? Luku on hieman toista luokkaa kuin muissa vastaavissa.