Lehdistötiedote ulkona

Pienien kommunikaatiokatkosten jälkeen päätöksen perustelut on nyt tullut luettua ensimmäisen kerran. Niiden pohjalta lähti ulos seuraava lehdistötiedote. Analyysiä päätöksestä tulee ilmestymään tänne päivän mittaan.

*****
Helsinki 26.10.2006

Lehdistötiedote
Turre Legal oy
Vapaa julkaistavaksi heti

Turun käräjäoikeus tuomitsi tänään 21 yhteensä 32 syytteessä olleesta nuoresta miehestä Finreactor-vertaisverkkopalvelun ylläpidosta. Syytteet tiedostojen jakelusta hylättiin. Turre Legal puolusti kahdeksaa syytettyä, joista neljä vapautettiin kaikista syytteistä. Tuomiot olivat sakkoja, minkä lisäksi tuomittujen maksettavaksi määrättiin yli 400 000 euron korvaukset oikeudenhaltijoille. Kyseessä oli tähän mennessä ylivoimaisesti suurin vertaisverkko-oikeudenkäynti Suomessa. Yksittäisiä Finreactor-palvelun käyttäjiä vastaan on lisäksi käynnissä lukuisia oikeudenkäyntejä eri puolella Suomea.

Herkko Hietanen Turre Legalista kommentoi: “Olemme luonnollisesti pettyneitä tulleisiin tuomioihin. Nähdäksemme ylläpidon roolia yliarvioitiin ja lisäksi hyvitysten tuomitseminen yhteisvastuullisesti käyttäjien teoista ei kohdista vastuuta oikein. Lisäksi edes alennetuissa hyvitysmaksuissa ei ole juuri järkeä, kun todellista haittaa ei ole syntynyt todistettavasti senttiäkään. Onneksi sentään vahingonkorvaussyytteet hylättiin selvästi perusteettomina.”

“Tämä on vaarallinen linjaus”, jatkaa Mikko Välimäki. Hänen mukaansa
ylläpitovastuun merkitystä voi verrata esimerkiksi YouTubeen. “Kysymys on siitä, voiko Suomessa syntyä seuraava Internetin menestystarina. Tämän päätöksen valossa ei hyvältä näytä. Viime viikkoina erityisesti YLE on suhtautunut vihamielisesti uusiin palveluideoihin. Tästä he saavat epäilemättä lisää kipinää sodassa Internet-yrittäjiä vastaan”, varoittaa Välimäki.

Myös Ville Oksanen löytää prosessista kritisoitavaa: “Oikeudenhaltijoiden tavoitteena on ollut koko ajan laajasti uutisoitu oikeudenkäynti menetelmiä kaihtamatta. Oikea tapa toimia olisi ollut vaatia ylläpitäjiä poistamaan tekijänoikeutta loukkaava materiaali palvelusta ennen yllätyksellistä poliisi-iskua. Tätä ei koskaan tapahtunut. Sen sijaan poliisi seurasi oikeudenhaltijoiden tutkintapyynnön jälkeen järjestelmän toimintaa kaikessa rauhassa samalla kuin väitetyt miljoonavahingot syntyivät.”

“Tulemme kaikella todennäköisyydellä valittamaan tuomittujen osalta hovioikeuteen”, lisää Oksanen ja jatkaa: “Vaikka käräjäoikeuden päätös olikin poikkeuksellisen laajasti perusteltu, siinä tulkittiin voimassa olevaa tekijänoikeuslakia nähdäksemme väärin – laki ei nykymuodossaan tunne välillistä vastuuta siitä, mitä yksittäiset käyttäjät Internetissä tekevät.”