Kemijärven Massaliike suuntaa hoviin

Yksi erikoisimmista keisseistäni jatkuu syksyllä Rovaniemen hovioikeudessa. Kysymys on Kemijärven Massaliikkeen tiedottaja Juha Pikkaraista vastaan nostetusta rahankeräysjutusta, jossa Kemijärven käräjäoikeus antoi langettavan tuomion 6.5.2009. Käräjäoikeuden mukaan Pikkarainen oli syyllistynyt rahankeräysrikokseen julkaisemalla Massaliikkeen kotisivulla viestin, jonka mukaan Massaliikkeen toimintaa saattoi tukea lahjoittamalla rahaa sen tilille. Myös tilinumero oli viestin mukana.

Hirvittävä rikos!

On epäselvää, saiko Massaliike kotisivuilla julkaistun ilmoituksen perusteella senttiäkään lahjoituksia. Valtaosa lahjoituksista tuli Massallikkeessä mukana olleilta, muun muassa alueen kunnilta ja yhteismetsiltä. Kukaan ei ole väittänyt, että Massaliike olisi missään vaiheessa käyttänyt rahojaan millään tavoin väärin. Tiedottaja Pikkaraiselle ei ole koskaan maksettu tililtä rahaa — päinvastoin Pikkarainen oli maksanut Massaliikkeelle. Kaikesta tästä huolimatta käräjäoikeus katsoi, että joka ainut tilillepano johtui lähtökohtaisesti Pikkaraisen menettelystä, oli laiton, ja siten rikosvastuun peruste:

Lähtökohta on, että kaikki nämä lahjoitukset ovat johtuneet puheena olevasta yleisöön vetoamisesta, jollei Pikkarainen toisin osoita.

Juttu on kaikissa yksityiskohdissaan ihan legendaarinen. Tämän blogin lukijat havaitsevat varmaankin välittömästi yhteydet Effin rahankeräysjuttuun. Massaliikkeen jutussakaan ei ole ensi sijassa kysymys mistään oikeasta rahankeräysrikoksesta kuten huijauskeräyksestä tai pyramidipelistä. Jutun perimmäinen syy on jossain ihan muualla.

Muuten olen vakaasti sitä mieltä, että rahankeräyslakia pitäisi hetimiten muuttaa, että nämä oikeussaleihin kuulumattomat jutut saataisiin loppumaan. Effi on tehnyt lain tulkinnan selkeyttämisestä kantelun jo aiemmin. Massaliikkeen jutun perusteella pelkkä sisäasiainministeriön tulkinnan järkeistäminen ei kuitenkaan enää riitä.

Tuomion saanut Juha Pikkarainen on mainio tarinankertoja, joka on julkaissut muun muassa Kemijärven sellutehtaan sulkemisesta ja Massaliikkeen vaiheista kertovan kolumnikokoelman Kapinakenraalin päiväkirja. Käräjäoikeuden tuomiota odotellessa sain signeeratun kopion, joka tulee säilymään kirjahyllyni paraatipaikalla vielä pitkään.