Viimeisen kerran Donnerista ja Dosentista

Viimeistä kertaa otan Donnerin ja Dosentin episodin esille. Lähetin Hesarille yleisönosastolle muutama viikko sitten julkaistavaksi seuraavan kirjoituksen:

Helsingin Sanomat kirjoitti 26.9.09 ohjaaja Jörn Donnerin hermostuneen dosentti Johan Bäckmanille. Bäckman oli jollain tavoin päässyt Donnerin neuvostodesantista kertovan elokuvan kutsuvierasnäytökseen ja kuvannut elokuvan osia videokameralla. Hän oli tämän jälkeen näyttänyt elokuvan pätkiä osana blogissa julkaistua juttua, jossa Bäckman kritisoi Donneria elokuvan tosiseikkoihin perustuvan tarinan kaunistelusta.

Donner kieltäytyy keskustelemasta Bäckmanin kanssa asiasta ja sen sijaan vetosi tekijänoikeuksiinsa syyttäen Bäckmania varkaaksi. Myöhemmin elokuvan levittäjäyrityksen johtaja Juha Mäkelä liittyi kuoroon syyttäen Bäckmanin toimia piratismiksi sekä varkaudeksi.

Bäckmanista ja hänen ajatuksistaan voidaan olla montaa mieltä. Itse en niihin yhdy. Bäckmanin yhteiskunnallisten ajatusten julkinen kritisointi on sallittavaa, sillä hän on omaksunut julkisen keskustelijan roolin. Valitettavampaa on, että Bäckman pyritään hiljentämään käyttämällä tekijänoikeutta lyömäaseena taistelussa, jossa sille ei ole paikkaa.

On tunnettua, että tekijänoikeudenhaltijat käyttävät totuudesta irtautunutta retoriikkaa moraalisen paniikin lietsomiseksi. Oikeudenomistajien ilmauksissa luvaton käyttö on rinnastettu terrorismiin, huumekauppaan, sarjamurhaan, merirosvoukseen ja kommunismiin. Kuten kaikessa propagandassa, tarpeeksi toistettuna valheista ja ylilyönneistä tulee totuus. Orwellia lainaten: ”Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa”.

Näyttää, että Suomessa lehdistö on nyt kritiikittä hyväksynyt oikeudenomistajien kaksoispuheen. Sekä Helsingin Sanomat että Uusi Suomi tuomitsevat uutisoinnissaan Bäckmanin tekijänoikeuden loukkauksesta – tuomio on vain kovin hätäinen ja kaiken lisäksi väärä.

Julkisuudessa kerrotun perusteella Bäckman käytti tekijänoikeuslain suomia rajoituksia hyväkseen. Tekijänoikeuden siteeraus-säännöt eivät rajoitu yksin tekstiin. Myös videota saa lainata hyvän tavan mukaisesti. Bäckman teki elokuvasta yksityisen kopion, jota hän käytti lain sallimassa sitaattitarkoituksessa hyvän tavanmukaisesti kritisoidakseen alkuperäistä teosta ja sen tekijää.

Donnerin ja Bäckmanin riita on jatkumo valitettaviin tapauksiin, jossa tekijänoikeutta käytetään hiljentämään kriittisiä ääniä. Lehdistön tulisi tehdä kotiläksynsä paremmin – sen tehtävä on paljastaa oikeuksien väärinkäytöt ja puolustaa sananvapautta. Sillä jos se viedään, lehdistö ja vapaa tiedonvälitys kärsivät siitä ensiksi.

Minulla tai toimistollamme ei ole jutun kanssa tekemistä eikä muuta tietoa mitä julkisuudessa on esitetty. Nostin asian esille, sillä se on jatkumo tekijänoikeuksien väärinkäyttöön. Guardian kirjoitti aiheesta kiinnostavan jutun alkuviikosta.