valokuvaus valokuvaaja valokuvaussopimus mallisopimus tietosuojaseloste valokuva käyttölupa

Valokuvaaja lataa valokuvaussopimus

Valokuvaussopimus on täällä! Valokuvaaja, tilkitse toimintasi juridisesti vedenpitäväksi. Jo kymmenet valokuvaajat ovat päässeet sopimusmurheistaan.

Valokuvaussopimus. Vai kokonainen sopimuspaketti? Tämä on tarina siitä, kuinka yksi valokuvausta koskeva podcast-jakso on nyt muuttamassa koko alaa.

Kaikki alkoi, kun valokuvaaja Nani Härkönen loppuvuodesta 2017 istahti lakimies Herkko Hietasen kanssa Design Factoryn sohvalle juttelemaan Good Wifesta. No, juteltiin siinä vähän muustakin, mutta ennen kaikkea yksi idea jäi elämään: valokuvaajat tarvitsevat kunnollisen sopimuksen (jos mietit miksi, täältä löydät enemmän tietoa).

Tie ideasta toteutukseen ei ollut mutkaton, mutta nyt alkuvuodesta aika tuntui olevan kypsä.

Seurasi puhelu. Pohdintaa. Suunnitelma. Viesti valokuvaajille: Mitä sopimuksenne tarvitsevat? Kymmeniä vastauksia. Palautteen pureskelu. Sopimuksellista vasaranpauketta. Reflektointi: Mitä tuli tehtyä? Lisää vasaranpauketta.

Ja avot!

Valokuvaajat: Nämä sopimukset ovat teidän laatimianne!

Maaliskuussa 2020 Luovia-verkkokauppaan ilmestyi – ei yksi – vaan viisi valokuvaajalle aivan keskeistä sopimusta. Ja vastaanotto on ollut melkoinen!

Jo kymmenet valokuvaajat ovat lopullisesti luopuneet sopimustensa murehtimisesta hankittuaan Turre Legalin kokonaisvaltaisen valokuvaajan sopimuspaketin.

Syy suosioon? Sitä voi vain arvailla, mutta taustalla lienee ennen kaikkea se, että sopimukset on alusta asti laadittu kuunnellen herkällä korvalla valokuvaajia itseään. Valokuvaajat: Nämä sopimukset vastaavat teidän tarpeisiin!

Haluammekin osoittaa suuren kiitoksen kaikille kuvaajille, jotka omat huolensa ja havaintonsa esiin tuomalla ovat suuresti auttaneet sopimusten laatimisessa.

Valokuvaussopimus – tai miksei saman tien koko paketti?

Heti projektin alkuvaiheessa tunnistettiin useita erilaisia tarpeita.

Kuluttaja-asiakkaat tarvitsevat yhden sopimuksen, yritykset toisen. Joissain kuvauksissa on mukana malli. Entä sitten itse valokuva. Miten sen käytöstä sovitaan? Ja hetkinen, eikö valokuva ole samalla myös henkilötieto? Pakettiinhan tarvitaan myös tietosuojaseloste.

valokuvaus valokuvaaja valokuvaussopimus mallisopimus tietosuojaseloste valokuva käyttölupa

Näiden pohdintojen kautta päädyimme siihen, että jos haluamme ylipäätään tehdä homman, se on tehtävä kunnolla. Ei ole mieltä laatia vain yksi sopimus kun tiedämme itsekin, että se yksinään ei tule riittämään.

Jo kymmenet valokuvaajat ovat lopullisesti luopuneet sopimustensa murehtimisesta hankittuaan Turre Legalin kokonaisvaltaisen valokuvaajan sopimuspaketin

Niinpä laadimme kokonaisvaltaisen, saumattomasti yhteensopivan paketin, jolla valokuvaaja kuin valokuvaaja tilkitsee toimintansa kertaheitolla juridisesti vedenpitäväksi. Kun vene ei vuoda, voi keskittyä täysillä siihen, millä oikeasti on väliä: valokuvaamiseen.

Paketti sisältää seuraavat sopimukset ja asiakirjat:

  • Valokuvaussopimus (kuluttaja-asiakkaille)
  • Toimeksiantosopimus (yritysasiakkaille)
  • Valokuvan käyttölupa (yritysasiakkaille / kaupalliseen käyttöön)
  • Mallisopimus
  • Tietosuojaseloste

Kokonaisuus on rakennettu huolella siten, että esimerkiksi paketin mukaista mallisopimusta käyttävä valokuvaaja voi olla varma, että hän on hankkinut mallilta asianmukaiset luvat kuvan luovuttamiseen yritysasiakkaan käyttöön.

Tämän helpommaksi valokuvaajan työ ei enää tule.

Miten saan sopimukset itselleni?

Sopimuspaketti on luotu yhteistyössä valokuvaaja Nani Härkösen kanssa. Hänelle suurimmat kiitokset yhteistyöstä sekä rakentavasta palautteesta ja alan toimintamallien avaamisesta. Niistä on ollut suuri apu sopimuksia laadittaessa. Kiitos!

Sopimuspaketti on nyt hankittavissa Nanin ylläpitämästä Luovia-verkkokaupasta. Hanki omasi heti, sillä nämä menevät kuin kuumille kiville.

Psst.. ja vielä yksi juttu

Emmekä vielä tainneet edes mainita parasta osaa.

Nimittäin sitä, että sopimukset on laadittu legal design -periaattein, mikä tekee niistä uskomattoman helpot ymmärtää ja kaupan päälle vielä visuaalisesti houkuttelevat.

Etkö usko?

Hanki omasi niin näet.

Tutustu myös muihin valokuvaajille suunnattuihin palveluihimme

Puolustamme valokuvaajien oikeuksia internetissä. Tutustu Photolawyer-palveluumme.