Turre Legal

Saako Segwayllä ajaa kännissä? Korkein oikeus vastaa

Korkeimmalta oikeudelta tuli vaihteeksi hyviä uutisia. Saimme valitusluvan jutussa, jossa edustamme törkeästä rattijuopumuksesta tuomittua päämiestä. Valitusluvan tiivistelmä kuuluu Finlexissä seuraavasti:

A oli kuljettanut yleisillä teillä sähkömoottorilla varustettua yhden ihmisen seisoen käytettävää niin sanottua henkilökuljetinta nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus oli ajon jälkeen ollut 2,02 promillea. A oli tuomittu törkeästä rattijuopumuksesta. Kysymys siitä, onko kyseinen laite rikoslain 23 luvun 12 §:n 3 kohdassa tarkoitettu moottorikäyttöinen ajoneuvo.

Miten tämä liittyy teknologiaoikeuteen? Vastaus on ”ns. henkilökuljettimen” virkaa toimittanut Segway:

Espoon poliisit vauhdissa. Taitaa olla ns. henkilökuljettimet vailla rekisterikilpiä?

Faktat ovat lyhyesti seuraavat: päämiehemme ulkoilutti kosteahkon illan jälkeen koiraansa korttelin ympäri. Hänellä oli Segway alla. Kierroksen päätteeksi hän kaatui ja loukkasi kätensä. Naapuri soitti ambulanssin. Lääkintämiehet kutsuivat varmuudeksi paikalle myös poliisin. Seurasi ihmettelyä, ja lopulta syyte törkeästä ratista. Turpiin tuli sekä käräjäoikeudessa että hovissa.

Juridinen kysymys on siinä, onko Segway rikoslain tarkoittama moottorikäyttöinen ajoneuvo. Polkupyörällä tai sähköpyörätuolilla saa ajaa vaikka tuhannen päissään päin lyhtypylvästä mutta tästä ei tule rattijuopumustuomiota. Miksi Segwaytä pitäisi käsitellä toisin? Eihän se edes kulje kuin kahtakymppiä taikka paina juuri polkupyörää enemmän. Segwaytä ei voi edes rekisteröidä. Miksi se pitäisi rinnastaa autoon?

Ratkaisua voidaan odotella kevääseen mennessä.

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
  1. Kiinnostava kommentti S.Y. Asetetaanko vammaiset eriarvoiseen asemaan rattijuopumuksessa pelkästään vammansa perusteella? Mikäli liikkuminen ei muuten onnistu, eikä baariin pääse ilman liikkumista, olisi liikuntavammaisten vaikea käydä baarissa. On kuitenkin erikoista, että poikkeus rajataan yksin liikuntavammaisiin. Lain tarkoituksena on kuitenkin rajoittaa yleisvaaralliseksi tarkoitettua käytöstä – juovuksissa moottoriajoneuvolla ajelua. Jos liikuntavammaisen pyörätuoliajelu ei ole vaarallista, miten terveen vastaava ajelu olisi sitä? Jos taasen vammaisen ajelu on vaarallista, mutta sallittavaa, miksi muiden tulisi sietää vaaraa jota pieni vähemmistö saa aiheuttaa? Hankala kysymys ja ymmärrän miksi KKO otti asia käsiteltäväksi. Epäilemättä tästä keissistä saavat kuulla tulevat sukupolvet autokoulussa oli lopputulos mikä tahansa.

  2. Autokoulussa teoriatunnin aikana eräs ohi kävellyt ajo-opettaja kertoi, että eräässä tapauksessa rattijuopumuksesta oli tuomittu henkilö, joka oli kuljettanut kelkkaa jäällä käyttäen voimanlähteenä moottorisahaa (varmasti päätä huimaavaa vauhtia), jolloin siitä oli tullut lain tarkoittama moottoroitu ajoneuvo ja täten täytti rattijuopumuksen määritelmät.

    Onko se sitten tarua vai totta, sitä en ole tarkistanut. Lain kannalta kuitenkin huono juttu sitä kokeilevalle.

    Lakia kun tututkiskelee ja tulkitsee, niin täysin terve ihminen moottoroidun invalidiajoneuvon kanssa ilmeisesti ei ole lain tarkoittama jalankulkija ja tällöin voisi syyllistyä rattijuopumukseen. Tieliikennelain 45 §:ssä pyörätuolia käyttävä vammainen määritellään jalankulkijaksi, kun moottoroidun invalidiajoneuvon rakenteellinen nopeus on korkeintaan 15 km/h, jonka jälkeen vammaisesta tulee polkupyöräilijä. Täysin terve ei näin ollen siis olisikaan lain tarkoittama vammainen moottoroidun invalidiajoneuvon kuljettajana ja syyllistyisi rattijuopumukseen.

    Segway voisi alkaa markkinoimaan laitettaan vammaisen käyttöön valmistetuksi ja varmuuden vuoksi rajata vauhdin korkeintaan 15 km/h, jolloin siitä tulisi moottoroitu invalidiajoneuvo. Tällöin vammainen henkilö voisi ajaa humalassa Segwaylla rinnastuen jalankulkijaan. On asia toisekseen, mikä määritellään TTL 45 §:n tarkoittamaksi vammaisuudeksi, kuinka helposti tästä huvista pääsisi hyötymään.

    Olen ollut siinä luulossa, ettei Segwaylla voisi Suomessa ilman erityistä lupaa edes ajella.