Podcast Google vs Oracle

Suojaako tekijänoikeus kaikkea koodia samalla tavalla? Yhdysvaltojen korkeinoikeus katsoi Google vs. Oracle ratkaisussa, että ohjelmiston ohjelmointi rajapinnat, joilla ohjelmoijat voivat kutsua usein käytettyjä ohjelmistometodeja nauttivat tekijänoikeussuojaa, mutta niiden kopiointi on tekijänoikeuden rajoitusten piirissä. Google sai kopioida tuhansia rivejä koodia Android käyttöjärjestelmään.

Kuuntele podcastista analyysi tuomiosta

Oikeuden ratkaisu on monella tavalla merkityksellinen.

  1. Ensinnäkin se päättää yli 10 vuotta kestäneen riidan kahden teknologiajätin välillä. Riidan alkaessa mobiiliteknologian kuninkaana hääräsi yhä Nokia. Googlen oikoreitti Java ohjelmistoja hyödyntäen antoi sille etulyöntiaseman markkinoille. Tässä arkiston kätköistä löytynyt arvioni vuodelta 2009 Nokian ensimmäisistä kosketusnäytöllisestä älypuhelimesta.
  2. Toiseksi jutussa oli kyse miljardeista dollareista. Tarkemmin 8.8 miljardista dollarista, jota Oracle vaati Googlelta. Googlen liikevaihto oli vuonna 2020 181 miljardia dollaria. Häviökään ei olisi Googlea kaatanut. Vaatimusten menestyessä Oracle olisi saanut merkittävät kakun myös Googlen tulevista Android-tuloista.
  3. Kolmanneksi Oracle olisi saanut valtaa Androidista ja tämä olisi voinut vahingoittaa Androidia käyttäviä kuluttajia. Oraclella on maine yhtiönä, joka onnistuu pilaamaan tuotteita, joita se on yrityskaupoissa saanut haltuunsa.
  4. Ratkaisu on ensimmäinen pitkään aikaan, joka koskee tekijälle lainsäätäjän antaman monopolin rajoittamista. Nämä korkeimman oikeuden ratkaisut auttavat teknologiayrityksiä suunnittelemaan uusia palveluita markkinoille. Uusien suljettujen ohjelmistojen kanssa yhteensopivien open source -ratkaisujen kehitystä tämä oikeuden päätös on omiaan kiihdyttämään.

Kutsuin Petteri Järvisen analysoimaan ratkaisua ja sen vaikutusta markkinoihin. Kuuntele ylhäältä oikeuden edessä podcast ja seuraa sitä Spotifyssä tai Applen podcast alustalla.