Lordi tekijänoikeusneuvoston hampaissa

Tekijänoikeusneuvoston antamat ratkaisut löytyvät verkosta. Vaikka ne eivät ole tuomioistuimia velvoittavia, niillä on monesti merkitystä ratkaisuissa.

Neuvosto antoi toukokuussa 2007 kiinnostavan päätöksen koskien Lordin kosketinsoittaja Awan kuvan julkaisemista Katso-lehdessä. Katso oli kaapannut hakijan ottaman kuvan, jossa Awa esiintyi ilman naamiota, verkkosivuilta. Kuvan ottajan mielestä tämä loukkasi hänen tekijänoikeuttaan. Neuvosto päätyi vastakkaiselle kannalle ja vetosi tekijänoikeuslain 22 ja 25 pykäliin. Näissä pykälissä puhutaan lainauksesta sekä kuvan lainaamisesta arvostelevaan käyttöön sekä päivän tapahtumien raportoimiseen. Vaikka neuvosto monesti suoltaa käyttökelvottomia ratkaisuja (monasti siitä riippumattomista syistä) tämä on lukemisen arvoinen lausunto.
Tekijänoikeusneuvosto ei ota kantaa muihin kuin tekijänoikeudellisiin asioihin. Kiinnostava kysymys on saisiko Katso julkaista kuvia yksityisyyden suojan takia. Lordin jäsenet ovat valinneet esiintyä maskit päällä ja suojella yksityisyyttään tällä tavoin. Näin minä ainakin väittäisin, vaikka voihan naamareiden käyttö olla pelkkä mainoskikkakin.