Turre Legal

Laulujen sanoja laillisesti

Käteeni sattui Teoston asiakaslehti, jossa kerrottiin uudesta laulut.fi -verkkopalvelusta. Palvelussa voi räätälöidä lauluvihkon, johon voi valita yhden tai useamman laulun reilun tuhannen laulun valikoimasta. Mukana tulee laulun sanat ja nähtävästi myös nuotit. Ilmeisen kohtuullinen lasku seuraa luonnollisesti perässä.

Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen kommentoi: ”Hankkeen takana oli se, että laulujen sanoja sai verkosta luvattomista, mutta ei luvallisista lähteistä. Kun olimme aikamme ottaneet alas luvattomia saitteja, mietimme voisiko tehdä jotain muutakin.”

Hatun-nosto järjestöille.

Täältä löytyy esimerkkilauluvihko

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
 1. No jopas jotakin. Hattu meni takaisin päähän.
  Kyllähän kuka tahansa saa myydä tekijänoikeuden rauettua sanoituksia ja nuotteja, mutta voiko ostajaa kieltää ottamasta kopioita vedoten tekijänoikeuteen?
  Mieleeni tulee petoksen tunnusmerkistö:
  Petos on rikos, jossa tekijä hankkii toista erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä oikeudetonta taloudellista hyötyä ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle.

  Pelkästään tekijänoikeudesta vapaata teosta kauppaamalla järjestö ei varmasti syyllisty petokseen. Kenenkään ei tarvitse tarjota lauluja sivustoillaan ja kuka tahansa joka päättää ryhtyä lauluja tarjoamaan voi siitä ottaa rahaa. Mikäli ostajaa tämän lisäksi kielletään tekemästä kopioita vetoamalla tekijänoikeuteen, puuttuvaan lupaan ja sen jälkeen myydään oikeutta valmistaa kappaleita… Kuulostaa minusta siltä, että järjestöt erehdyttävät ostajaa ja tätä erehdystä hyödyntämällä hankkivat taloudellista etua johon heillä ei ainakaan tekijänoikeuteen perustuen ole oikeutta.

 2. Vielä kun antaisivat ilmaiseksi laulujen sanat, joiden tekijänoikeus on jo rauennut. Silloin minäkin voisin nostaa hattua.

 3. Esimerkkilauluvihossa on Hepokatti, joka on ”Trad.” Silti vihon tekijänoikeushuomautukset antavat aiheen ymmärtää, että kopiointiin tarvittaisiin lupa. Jos kopioin luvatta, tuleeko herra tai rouva Trad vetämään minua oikeuteen, vai Kopiosto?