Googlen kirjasopuun kannattaa ehdottomasti osallistua

Sain tuossa vinkin, että Suomen kirjailijaliiton Päivi Liedes levittää rohkaistuksen sanoja kaikille niille, jotka ovat päättäneet käydä yhdessä viimeiseen taisteluun Internetissä leviävää vaarallista kirjapiratismia vastaan. Aiemmin muistan törmänneeni Päivi Liedeksen nimeen, kun Suomeen perustettiin pari vuotta sitten uusi tekijänoikeusjärjestö Sanasto. Jukka Liedes esitteli lain, jolla kirjastot pantiin maksamaan kohtuullisia korvauksia jo vuosikymmeniä jatkuneesta härskistä markkinahäiriöstä, ja Päivi Liedes aloitti kauan odotetun järjestön toiminnanjohtajana.

Tätä taustaa vasten Päivi Liedeksen kommentit ovat toki ymmärrettäviä. Googlelle pitää määrätä tietysti samanlainen kirjapiratismivero kuin mille tahansa kirjastolle. Jos suostut hölmöyksissäsi Googlen ehdottamaan sopuun, voit saada sieltä vain noin viisikymmentä euroa kertakorvausta — mutta sen jälkeen ei tule enää mitään korvauksia digitaalisesta verkkopiratimista. Ei varsinkaan Sanastolle tai Kirjalijaliitolle. Kyllä se nyt on paras antaa asioista paremmin selvillä olevien juristien neuvotella kunnon korvaukset, sillä tekijä on palkkansa ansainnut, vai mitä?

No ei. En näe Päivi Liedeksen kommenteissa mitään järkeä. Googlen kirjakeississä on kysymys joukkokanteesta, jossa on päästy sopuun Yhdysvalloissa. Sikäläisten joukkokanteiden niin sanotun opt-out periaatteen takia myös suomalaiset kirjailijat pääsevät nyt nauttimaan valmiiksi riidellyn kanteen lopputuloksesta, joka olisi täällä muutoin jokseenkin mahdotonta, koska Suomessa ei ole mitään todellista ryhmäkannetta. Samalla kirjat jäävät Googlen digitaalisen kirjastoon, ja säilyvät kenen tahansa saatavilla vaikka kaikki paperiversiot häviäisivät unholaan. Diili on mielestäni lyömätön. Kaljarahat taskuun ja kirjat kaikkien maailman ihmisten saataville ikuisiksi ajoiksi. Eikös jokaisen kirjailijan ensisijainen tavoite ole kuitenkin saada lukijoita?

Olen saanut itsekin Googlelta tarjouksen osallistua tähän sopuun. Ainakin väitöskirjani löytyy Google Booksista. Se on toki muutenkin ilmaiseksi jaossa netissä, mutta olen myös myynyt paperiversiota Amazonissa. Täytyypä täytellä lomakkeet ja katsoa mitä tapahtuu.