Turre Legal

Lapsikin osaa koodata Scratchilla

Scratch on MIT:n medialaboratorion ohjelmointikieli, joka ei vaadi aikaisempaa ohjelmointikokemusta. Ohjelmoinnin alkuun pääsee alle tunnissa lataamalla http://scratch.mit.edu sivulta ilmaisen ohjelmointialustan.

Ohjelmointi tapahtuu linkittämällä käskyjä ja grafiikka palapeliä muistuttavalla graafisella käyttöliittymällä. Jo muutamassa minuutissa kokematonkin käyttäjä onnistuu saamaan pelihahmot pyörimään ruudulla käskyjen tahdissa.

Jos pelien ohjelmointi tyhjästä ei innosta, voi käyttäjä ladata ja muokata mitä tahansa miljoonasta verkkosivuilta löytyvästä pelistä. Kaiken tämän mahdollistaa CC lisenssi. Järjestelmä pitää automaattisesti huolen, että alkuperäinen tekijä saa hänelle kuuluvan tekijäkunnian kun koodia käytetään uudelleen.

Scratchilla tuotetut pelit voi julkaista joko omilla verkkosivuillaan tai laittaa jakoon Scratch sivustoille. Scratch sivustolla julkaisu on ilmaista, mutta sivusto julkaisee vain ohjelmia, jotka on CC shareAlike lisensoitu. Sivustolla on noin puoli miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää, jotka ovat luoneet 17 miljoonaa skriptiä ja tuottaneet 6 miljoonaa kuvaa. 15 tuhatta uutta käyttäjää tutustuu Scratchiin kuukaudessa. Erityisen kiinnostavan ohjelmointialustasta tekee käyttäjien ikä. Käyttäjistä suurin osa on teini-ikäisiä ja sitä nuorempia. Scratch alusta on levinnyt erityisesti OLPC-100$-läppäreiden mukana lapsille.

Tässä 30 minuutin modauksen tulos. (punaista ympyrää klikkaamalla saa äänet pois) S65 kirjoittamaan koodiin en juuri koskenut, mutta muutin pelin luonnetta. Epäilemättä Scratch voi toimia alustana luovuudelle ja myös sen väärinkäytölle. Tähän asti MIT on säästynyt alasottovaatimuksilta. Olisiko esimerkiksi Duck hunt pelin grafiikat tekijänoikeudella suojattuja – epäilemättä. Pelilogiikka sen sijaan ei varmasti saisi suojaa. Onkohan tämän peli grafiikat kopioita ja onko pelin alkuperäinen Scratch ohjelmoija ymmärtänyt syyllistyvänsä oikeudenloukkaukseen? Tietääkö oikeudenomistaja ja välittääkö vaikka tietäisikin tästä loukkauksesta?

Elämme kummia aikoja kun avoin koodi leviää lapsien käsiin. Oikeudelliset ongelmat ovat aivan toisenlaisia kuin jättiyrityksillä. Toivottavasti myös kehityksen myötä syntyvä luovuus synnyttää uutta ja leikkisää.Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
  1. Meistä harva on opetellut koodaamaan 12-kesäisenä. Toivotaan että Scratchin rajat tulevat vastaan yhä useammalla joka haluaa sitten opetella koodaamaan ”oikeasti”.

    Toisaalta on helppo opettaa jo palikkatasolla koodanneelle teinille mitä rekursio tai if-lause tarkoittaa, jos heillä on jotain muuta kuin IRC gallerian säätökokemusta tietokoneen käskyttämisestä.

  2. C-koodausta kaksitoistakesäisenä opetelleena en voi kuin todeta, pettynein äänenpainoin, että tänä päivänä ns. aikuisetkin käyttävät lasten työkaluja. Paksut kintaat käsiin niin ei tule niitä hirveitä segfaultteja ja silleen.

    Tällä tavalla ei tuoteta uutta koodarisukupolvea vaan uusi koodaamista kuuman puurolautasen tavoin kiertelevien arkajalkojen sukupolvi.