Korkein oikeus myönsi kaksi valituslupaa Finreactor-jutuissa

Korkein oikeus on myöntänyt kahdessa yksittäisessä Finreactor-käyttäjäjutussa valitusluvan. Toimimme molemmissa asiamiehinä ja olemme kirjoittaneet keisseihin valituslupapyynnöt ja valitukset.

Yksi valitusluvan saaneista on Kouvolan hovioikeuden tuomio ja toinen on Helsingin hovioikeuden tuomio. Molemmissa syytetyt ovat tunnustaneet jakeneensa torrentin mutta eivät ole todistetusti jakaneet ainuttakaan torrentin viittaamaa sisältötiedostoa. – Kouvolan hovi tosin teki itsenäisen teknisen päätelmän, että vertaisverkon toimintaperiaatteesta johtuen luultavasti yksi sisältötiedosto olisi jaettu.

Hovioikeudet tuomitsivat molemmat vastaajat jokaisesta sisältötiedoston jakotapahtumasta, mihin olivat osallistuneet muut tuntemattomat käyttäjät. Nyt Korkein oikeus tulee tutkimaan nämä keissit uudestaan ja saamme tärkeän ennakkoratkaisun, jossa tullaan mitä ilmeisimmin ottamaan kantaa ns. linkitysvastuuseen Internetissä.

Mahdollisesti myös Kouvolan hovioikeuden tekninen päätelmä tullaan testaamaan, ja samalla ratkeaisi millaista näyttöä vaaditaan vastedes vertaisverkkokeisseissä. Mielestämme ei ole mitenkään kohtuutonta, että oikeudenomistaja tai poliisi lataa jaetuksi väitetyn tiedoston oikeudenloukkaajan koneelta ja polttaa sen vaikka rompulle todisteeksi. Toistaiseksi Suomessa tähän ei ole viitsitty ryhtyä, kun tuomioistuimet eivät ole sitä vaatineet toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Odotamme Korkeimman oikeuden päätöksiä viimeistään ensi vuoden alkupuolella.