Hohfeldin artikkeli

Wesley Newcomb Hohfeld oli merkittävä oikeusteoreetikko, joka vaikutti 1900 luvun alussa ja kirjoitti 1913 Some Fundamental Legal Conceptions: As Applied in Judicial Reasoning “artikkelin Yale Law review lehteen. Myöhemmin artikkelin pohjalta painettiin lähes samanniminen kirja.

Hohfeldin merkitystä ei voi kylliksi korostaa esine- ja velvoiteoikeuden tutkimukselle. Suomessa Hohfeldin työ on vaikuttanut erityisesti Simo Zittingin merkittävänä pidettyyn työhön. Viimeaikoina Hohfeldia on tutkinut erityisesti Lappeenrannassa vaikuttava professori Matti Niemi. Minulla Hohfeldin työnsi käteen esitarkastuksesta vastannut Turkuun professoriksi hiljattain valittu Raimo Siltala.

Hohfeld auttaa meitä ymmärtämään paitsi että miksi tekijänoikeuden loukkaus ei ole sama kuin autovarkaus myös sen miten muuten tekijänoikeus eroaa fyysisten esineiden omistusoikeudesta. Vihje: saajan dynaaminen suoja on olematon. Jos et ymmärrä mistä tässä kirjoituksessa on puhe, lue teksti. Jos et senkään jälkeen ymmärrä, ei tule hämmentyä. Hohfeld on melko teoreettista puintia omistusoikeuden luonteesta.

Hohfeld kuoli 1918 ja hänen teoksensa ovat siirtyneet jo jonkin aikaa sitten Public Domainiin. Jostain syystä tätä merkittää artikkelia tai sen jatkona tehtyä kirjaa ei kuitenkaan löydy verkosta -tai en osaa vain etsiä oikein. Google Books tekee kyllä hyvää jälkeä hieman vanhempien teosten saataville saattamisessa.

Tässä Hohfeldin artikkeli kuitenkin nautittavaksi ilman sen erityisempiä ehtoja.