Turre Legal

Hohfeldin artikkeli

Wesley Newcomb Hohfeld oli merkittävä oikeusteoreetikko, joka vaikutti 1900 luvun alussa ja kirjoitti 1913 Some Fundamental Legal Conceptions: As Applied in Judicial Reasoning ”artikkelin Yale Law review lehteen. Myöhemmin artikkelin pohjalta painettiin lähes samanniminen kirja.

Hohfeldin merkitystä ei voi kylliksi korostaa esine- ja velvoiteoikeuden tutkimukselle. Suomessa Hohfeldin työ on vaikuttanut erityisesti Simo Zittingin merkittävänä pidettyyn työhön. Viimeaikoina Hohfeldia on tutkinut erityisesti Lappeenrannassa vaikuttava professori Matti Niemi. Minulla Hohfeldin työnsi käteen esitarkastuksesta vastannut Turkuun professoriksi hiljattain valittu Raimo Siltala.

Hohfeld auttaa meitä ymmärtämään paitsi että miksi tekijänoikeuden loukkaus ei ole sama kuin autovarkaus myös sen miten muuten tekijänoikeus eroaa fyysisten esineiden omistusoikeudesta. Vihje: saajan dynaaminen suoja on olematon. Jos et ymmärrä mistä tässä kirjoituksessa on puhe, lue teksti. Jos et senkään jälkeen ymmärrä, ei tule hämmentyä. Hohfeld on melko teoreettista puintia omistusoikeuden luonteesta.

Hohfeld kuoli 1918 ja hänen teoksensa ovat siirtyneet jo jonkin aikaa sitten Public Domainiin. Jostain syystä tätä merkittää artikkelia tai sen jatkona tehtyä kirjaa ei kuitenkaan löydy verkosta -tai en osaa vain etsiä oikein. Google Books tekee kyllä hyvää jälkeä hieman vanhempien teosten saataville saattamisessa.

Tässä Hohfeldin artikkeli kuitenkin nautittavaksi ilman sen erityisempiä ehtoja.

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
  1. Morjens. Tein suomenkieliseen wikipediaan artikkelin W. H. Hohfeldista (mahtaa olla räpellys kun en erityisemmin osaa arvioida herran sanomisia tai merkitystä), kun inspiroiduin tästä blogipostista.

    Satuin muuten löytämään ilmeisesti etsimäsi kirjan (eipäs siis unohdeta Internet Archivea, vaikka Google Books onkin hyvä):

    Fundamental legal conceptions as applied in judicial reasoning : and other legal essays (1920)
    http://www.archive.org/details/fundamentallegal00hohfuoft

    wp: http://fi.wikipedia.org/wiki/Wesley_Newcomb_Hohfeld