Ensimmäiset unkarilaiset orvot teokset löysivät perheen

Unkari otti valtion haltuun tekijänoikeuksia sosialistisen vallan aikana. Suuri osa elokuvien tekijänoikeuksista esimerkiksi kuuluu valtiolle. Kun oikeudet ovat yksissä käsissä lisensointi, joko maksua vastaan tai ilmaiseksi, luulisi olevan helppoa. Ongelmaksi kuitenkin on koitunut se, että kun valtio on lain nojalla ottanut haltuunsa tekijänoikeuksia se ei ole saanut esimerkiksi oikeuksia Internet-levitykseen. Valtion katalogissa on runsaasti vanhoja töitä joiden oikeudenomistajilla ei ole ollut syytä pitää huolta oikeuksistaan. Näin ollen teosten tekijät ovat vaipuneet unholaan. Heidän löytämisensä on hankalaa. Unkari on lähtenyt korjaamaan asiaa ja säätänyt orpoteoksista lain.

Kuva: Pink Sherbet Photography Attribution Some rights reserved CC By

Laissa säädetään lisenssijärjestelmä, jossa unkarin patenttitoimisto antaa kohtuullista lisenssimaksua vastaan käyttäjälle, joka on tutkinut huolellisesti eikä ole löytänyt oikeudenhaltijaa, lisenssin. Lisenssi on rajoitettu lisenssinsaajan omaan käyttöön, jota ei voi alilisensoida, teokseen ei saa tehdä muutoksia, teoksia saa jakaa vain Unkarissa ja lisenssi on voimassa maksimissaan 5 vuotta. Patenttitoimisto alkoi jakamaan lisenssejä eilen.

Lisenssin hakijan tulee osana lisenssinhakuprosessia antaa patenttitoimistolle kaikki tiedot mitä teoksesta on löytynyt. Tekijää tulee etsiä Googlella, tekijänoikeusjärjestöjen tietokannoista ja mahdollisesti jopa mainoksella lehdessä.Kiinnostavaa nähdä mihin huolellisen haun suorittamisen raja asetetaan.

Käsittelymaksu on kaupalliselle käytölle 300 euroa ja ei-kaupallinen noin 100 euroa. Patenttitoimisto määrittelee lisenssimaksun erikseen. Kaupalliseen käyttöön lisenssin hankkiva lisenssinsaajan tulee tallettaa tämä lisenssisumma toimiston tilille. Ei kaupalliset lisenssinsaajat saavat lisenssihintalapun, mutta heidän ei tarvitse maksaa lisenssimaksua ennen kuin oikeudenhaltija löytyy. Erikoinen järjestelmä…

Unkarin lainsäädäntö on askel oikeaan suuntaan. On kuitenkin vähän erikoista, ettei unkarilaisia teoksia voi lisensoida ulkomaiseen Internet levitykseen. Unkari on kuitenkin maa jossa todennäköisesti tiedetään eniten unkarilaisista teoksista ja jossa niistä välitetään. Teokset ovat suurimmaksi osaksi omituisia ja kaupallisesti vähämerkityksellisiä, mutta tärkeä osa unkarin kansanperintöä.