Turre Legal

Avoimesta lähdekoodista ja liiketoimintamalleista

Alkukuusta olin puhumassa Hesarin säätiön tilaisuudessa. Aiheena oli avoimen lähdekoodin lisensointi ja liiketoimintamallit. Säätiö järjestää uutisraivaaja-kilpailun, jossa voittaja saa jätesäkillisen rahaa ideansa toteuttamiseen. Maksimissaan rahaa on jaossa 250.000 euroa. Säätiö ei ota oikeuksia yritykseen tai sen tuotoksiin, mutta edellyttää, että sen rahoilla tehdyt tulokset on jaettava avoimella lisenssillä. Mitä tämä tarkoittaa? Katso video niin tiedät.

Uutisraivaaja 1.12.20101 from Uutisraivaaja on Vimeo.

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
  1. Mietin vain siinä mielessä, että esityksessä käsiteltiin hyvin perustavanlaatuisia asioita ja yleisössä oli maallikkoja. Tietokoneharrastajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa sillä ei olisi merkitystä – vaikkakin toki noloa – mutta mallikkojen ”sivistäminen” on aivan tarpeeksi vaikeata ilman tuommoisia virheitäkin.

    Ja muuten, kuten tiedätkin, LGPL:n kriittinen kohta on nimenomaan ohjelmistokomponenteissa ja niiden käsittelyssä, joten jos komponentin sijaan ajatteleekin kokonaisia ohjelmia tai ohjelmistoja, lisenssistä voi saada hyvin erilaisen (ja hyvin väärän!) käsityksen.

  2. Ad anonyymi: Oikeassa olet. Kirjastojen kanssa tosiaan pitäisi puhua ohjelmakomponenteista. Pointti kuitenkin varmaan ilmeni – kirjastojen lisenssien ja erityisesti LGPL:n kanssa on syytä olla huolellinen.

  3. Miksi tuossa kirjastojen yhteydessä puhutaan *ohjelmistoista*?
    Pitäisi puhua ohjelmistokomponenteista. Ohjelmistohan tarkoittaa ajettavaa koodia.