Dosentti vai desantti

elokuvasäätiön sivulta kuulustelu elokuvan markkinointikuvitusta

Helsingin Sanomat kirjoittaa Donnerin hermostuneen Johan Bäckmanille. Bäckman oli jollain tavoin päässyt Donnerin neuvostodesantista kertovan elokuvan kutsuvierasnäytökseen ja kuvannut elokuvan videokameralla. Hesarin mukaa tämän jälkeen Bäckman oli näyttänyt elokuvan pätkiä osana keskustelua Bäckmanin blogissa. Bäckmanista ja hänen ajatuksistaan voidaan olla montaa mieltä. Donner kuitenkin vetoaa tekijänoikeuksiin ja nostaa tankoon piraattilipun.

“Aika uskomatonta”, Donner sanoi perjantaina aamupäivällä puhelimitse Göteborgista. “Ei voi varastaa elokuvaa tällä tavalla.”

Donner on nähdäkseni kuitenkin asiassa väärässä. Julkaistusta teoksesta saa tehdä muutaman kappaleen yksityiseen käyttöön (tekijänoikeuslaki 12§). Toisaalta pykälä jatku” Siten valmistettua kappaletta ei ole lupa käyttää muuhun tarkoitukseen”. Toisaalta tekijänoikeuslain 22§ mukaan “Julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa.” No saako yksityiskopiosta valmistaa lainauksia? Mielestäni yhteiskuntamme peruspilari sananvapaus edellyttää että voimme käydä keskustelua myös kuvilla ja liikkuvilla kuvilla. Miten muutoin voisimme tuota keskustelua käydä jos tekijä yksin voisi päättää voidaanko elokuvaa käyttää keskustelun osana. Jos tekijällä olisi monopoli tukahduttaa keskustelu, jäisi moni asia puimatta julkisuudessa. Juuri tähän perustuu lainaus ja esimerkiksi tässäkin blogissa aikaisemmin käsitelty parodian sallittavuus.

Selvyyden vuoksi siis vielä kerrana: vaikka yksityiskopiointia koskevassa pykälässä sanotaan, että kopioijalla ei ole lupa käyttää yksityistä kopiota muuhun käyttöön niin myöhemmin siihen annetaan toisessa lainausta koskevassa pykälässä lupa.

Donner on siis hyvä ja laskee  rosvolipun ja viikkaa sen seuraavaa sopivampaa käyttökertaa varten.

Update 26-09-09:
Bäckman pyytää Hesarin mukaan Donnerilta julkisesti anteeksi, mutta Jörn ei anna. Donner haluaa oikeuden tapahtuvan. Samoilla linjoilla on myös elokuvan levityksestä vastaavan Walt Disney Studiosin Suomen-toimitusjohtaja Juha Mäkelä Uusi Suomen jutussa

“Hän pitää tapahtunutta selvänä tekijänoikeusrikkomuksena, piratismina ja varkautena.”

Hesari tuomitsee Bäckmanin teon tekijänoikeusrikkomuksena, joka on vähän erikoista. Kyseeseen ei mielestäni uudenlain mukaan voi tulla rikkomus, sillä teos on saatettu yleisön saataville käyttäen Internetiä joka tekee siitä lähes automaattisesti tekijänoikeusrikoksen. Toki on kyseenalaista onko Bäckman ensinkään loukannut Donnerin tai kenenkään muun tekijänoikeuksia.

Oikeudenomistajien retoriikka on vahvaa ja tarttunut jutusta raportoivaan lehdistöön. Myös Niklas Herlin ampuu Uudesta Suomestaan näkökulmalla kangastuksenomaisena horisontissa kajastavaa piraattilaivaa koko patteristollaan. Herlin povaa Suomen Disneyn johdolle potkuja, Donnerin uran loppua ja anelee Hollywoodin anteeksiantoa. Kaiken tämän voi pelastaa vain oikeusjutulla jolla Dosentti laitetaan maksamaan teoistaan? Vai olisiko sittenkin niin, että Herlinin tykki on lastattu niin täyteen ruutia, että se räjähtää omassa linnassaan. Sananvapaus kun on demokraattisen yhteiskunnan ja tiedonvälityksen kulmakiviä.