Tuomioistuin: Tietämättömyys ei este CC lisenssin loukkaukselle

Belgialainen tuomioistuin antoi ratkaisun tekijänoikeusloukkausjutussa jossa kantaja oli lisensoinut musiikkiaan CC-By-NC-ND 2.5 lisenssillä. Tässä ranskankielinen päätös -> 2010-10-26 Décision trib. Nivelles – Lichôdmapwa

Jutun faktat olivat yksinkertaiset: Bändi oli laittanut verkkosivuilleen musiikkia ja lisensoinut sen Nimimainittava-ei kaupallinen-ei muutettuja teoksia lisenssillä. Teatteri oli muuntanut teoksen mainokseen, jolla se mainosti kauden näytäntöjään. Mainos esitettiin radiossa useaan otteeseen ilman että tekijöitä mainittiin. Bändi kuuli tästä sattumalta ja avasi neuvottelut teatterin kanssa. Bändi ei tyytynyt Teatteri tarjoamaan 1500 euron korvauksiin vaan haastoi teatterin vaatien 10.000 euron hyvitysmaksuja.
Harry Anstead putting "rabbit ears" on Charles Wells prior to formal en banc portrait of Florida Supreme Court Justices from the year 2000
Oikeus katsoi että lisenssiä oli rikottu ja tekijänoikeutta loukattu. Teatteri ei noudattanut lisenssiä koska se ei ilmoittanut tekijöiden nimeä, oli muokannut teosta hiukan sekä käytti teosta kaupallisessa tarkoituksessa. Kaikki nämä on nimenomaisesti lisenssissä kielletty.

Teatteri  vetosi tietämättömyyden aiheuttamaan virheeseen. Oikeus oli eri mieltä ja totesi, että kulttuurialan toimijana teatterin olisi tullut ymmärtää paremmin. Oikeus myös jätti tuomitsematta 10k€ korvaukset kohtuuttomine. Oikeus totesi että on paradoksista että tekijät olivat lisensoineet teoksen eikaupalliseen tarkoitukseen mutta samalla vaativat kaupallisia “Teosto-taksoja” korkeampia korvauksia. Bändi ei kuulunut paikalliseen tekijänoikeusjärjestö SABAMiin.