Tekijänoikeuksien automatisointi

Perjantaina vastaan löntysti polttarisankari, joka lauloi “juodaan viinaa” serenaadina vastaan tuleville kiusaantuneen näköisille työmatkallaan oleville virkamiehille. Tarkoitus oli ilmeisesti kerätä kolehti osana polttaririittiä. Taisi jäädä kolehti keräämättä.

Sunnuntain hesaria lueskellessani sattui silmiini alla oleva ilmoitus. Ensiksi ajattelin, että kumpikohan oli valinnut kappaleen sanat ilmoitukseen. Heti sen jälkeen tuli ajatus siitä, että onkohan Teosto myynyt heille lisenssin. Sunnuntainakaan ei lakimiehen aivot vaihda vapaalle…

Tekijänoikeusneuvoston 20 vuotta vanhassa päätöksessä neuvosto katsoi, ettei kokonaisen runon ottamista kuolinilmoitukseen pidetty sallittuna sitaattioikeuden käyttönä (TN 1992:5). Sanoitukset ovat runoihin verrattavia. Kuvasta näkyy, että Metallican “runoa” ei oltu kokonaisuudessaan kopioitu. Toisaalta ilmoituksen tarkoitus ei myöskään varmasti ole teoksen havainnollistaminen, puolustaminen, kuvaileminen tai arvosteleminen – joten siteeraustarkoitustakaan tuskin on.

Kyse on parin tuntojen kuvaamisesta, jossa Metallican moppitukat ovat onnistuneet paremmin kuin pari itse ehkä olisi osannut. Tästähän runoudessa on kyse. Runoilijat pystyvät kiteyttämään muutamiin riveihin meidän syvät tuntemukset.

En tiedä onko pariskunta ostanut Teostolta tai suoraan Hetfieldiltä ja Ulrichilta lisenssin – sillä ei lienee väliä. Kummatkin pärjäävät ilman korvauksia. Tapaus vain osoittaa miten tekijänoikeus on läsnä elämän tärkeissä hetkissä – olkoonkin se kuolema, syntymä tai parisuhteen statusmuutokset.

Teosto tai Hedfield eivät taida olla kumpikaan kiinnostuneita oikeuksien suorakaupasta kuluttajien kanssa.  Jotain on kuitenkin mennyt väärin, jos tavallisten ihmisten (versus tekijänoikeuslakimiehet) tarvitsee miettiä tekijänoikeusasioita joka elämänkäänteessä. Katusoittajat ostavat kaupungilta luvan renkutukseen ja Hesari tarkistaa päätoimittajan vastuulla julkaisemansa materiaalin. Ehkä hesari voisi välittää Teoston lisenssejä ja katusoittolupaan voisi kuulua lisenssi esittää mitä mieleen tulee. Tai ehkä Kaupunki ja Hesari tällaisia lupia jo välittävät. Taidanpa soittaa Teostolle ja kysäistä asiaa heti maanantaina. Tai vielä parempi, jos joku lukija tietää vastauksen, niin kommentoikaa.