Soittimen sämpläys Saksassa ok

Saksan Korkein oikeus antoi eilen kiinnostavan tuomion sämpläyksestä. Näitä ei ole maailmalla montaa. Tuomiota ei ole vielä julkaistu, mutta lehdistötiedote on jo saatavilla.

Paikallinen rap-artisti Moses Pehlman sämpläsi käyttöönsä Kraftwerkin biisistä Metall auf Metall (levyltä Trans-Europe Express) kahden sekunnin “soittimen” (syntikasta ulos saatu junan kilkutus), jota soitetaan räppibiisin taustalla. Korkeimman oikeuden mukaan pienenkin palan kopiointi vaatii lähtökohtaisesti tekijän luvan. Kuitenkin jos lopputuloksena on täysin uusi ja itsenäinen teos, lupaa ei tarvita. Suomessa tämä on sanottu tekijänoikeuslain 4.2 §:ssä.

Jos tuota lehdistötiedotetta oikein tulkitsen, niin Saksan korkeimman oikeuden mukaan sallitun sämpläyksen rajat ovat: (1) ei saa napata niin pitkää pätkää, että melodiaa on mukana (pelkän “soittimen” sämpläys lienee siis ok) ja (2) sämpläyksen käyttö ei anna sämplääjälle oikeuksia sämpleen. Tässä tapauksessa sämpläys oli siis mitä ilmeisimmin sallittu – Korkein oikeus palautti keissin alempaan oikeuteen päätettäväksi uudelleen tämän oikeusohjeen kanssa.

Alla olevia klippejä kuuntelemalla jokainen voi tehdä omat päätelmänsä. Omasta mielestäni Kraftwerkin tavara on sen verran minimalistista, että sen sämpläyksen pitääkin olla aika pitkälle sallittua. Räppibiisi ei tässä tapauksessa selvästikään “perustu” Kraftwerkin sämpleen; pääosassa on kitarariffi ja artistin räppäys. Lyhyt sämple on jonkinlainen rumpukompin korvike biisin taustalla tuomassa industrial fiilistä. Sämple ei myöskään soi jatkuvalla luupilla vaan biisin tahdin mukaan sopivissa kohdissa, joka tuo vaikutelman että sämpleä käytetään soittimena.

Kraftwerkin orkkis:

Uusi itsenäinen räppibiisi: