Turre Legal

Softan patentoinnille Euroopassa lopullinen ok?

Jenkeissä odotellaan parhaillaan kuumeisesti Supreme courtin tuomiota Bilski-keississä. Mutta blogataan siitä vasta kun tuomio on tullut…

Euroopan patenttivirasto (EPO) sen sijaan antoi jo 12.5. ratkaisun joukkoa softan patentointia käsitteleviin kysymyksiin. Odotukset olivat korkealla, mutta tulos oli aika köyhä. Virasto sanoo, että sen aiemmat päätökset ovat ok eikä niissä ole mitään ihmeellistä tai valituksen aihetta vaikka softan patentoitavuutta on vähin erin laajennettu. Softan patentoinnin laajemmassa hyväksymisessä on sen mukaan kysymys normaalista lain kehittymisestä:

.. legal development as such cannot on its own form the basis for a referral, only because case law in new legal and/or technical fields does not always develop in linear fashion, and earlier approaches may be abandoned or modified …

Tietokoneohjelmilla toteutettuja keksintöjä saa toisin sanoen patentoida Euroopassa entiseen malliin tästä ikuisuuteen, mikäli se Euroopan patenttivirastosta on kiinni (ja varmasti pitkälle onkin, sillä poliitikot ovat olleet aika hampaattomia). Mielestäni ratkaisun lopputulos on oikeusvarmuuden kannalta erittäin hyvä ja ainut oikea.

Loppupeleissä kiinnostavimmaksi osaksi EPO:n juttua jäi amicus briefit. Niistä voi lukea johtavien teknologiafirmojen viralliset näkemykset softan patentoinnista.

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
  1. Älä oksenna kuitenkaan tähän blogiin. Just sun kaltaset kaverit tekee patenteista yhteiskunnallisen ongelman kirjoittamalla ”puke” ”shit” ”blackmailing” ”Microsoft” ja muuta syvällistä samaan lauseeseen. Onnea vaan vallankumoukselle.

    Jos patenteista olisi joskus oikea äänestys äänestäisin vastaan. Mutta siinä maailmass missä me toimitaan tuota äänestystä ei ole tulossa. Sama koskee hyvin montaa muuta asiaa kuten ihmisoikeuksia Kiinassa jne. Musta tän maailman ongelmat ei ratkea itkupurkauksiin ja keskisormiin. Grow up man.

  2. Well Mikko, we know you want software patents to be brought into Europe – and everywhere.
    We know you work with Microsoft et al on this and for your own benefit via Tuxera, which aims to tax us all who refuse to pay for the shit Microsoft produ..pukes.
    Your term ”oikeusvarmuus” is yet another form of FUD. Pay us, or else.. I call it blackmailing.