Turre Legal

Re-seeding ja tekijänoikeudellinen vastuu

Kävimme oikeudessa keskustelua siitä onko Finreactorin käyttäjien mahdollista jättää torrent-linkki toisen palvelun torrent-tiedostoon. Tällöin kyseessä olisi oikeudellisesti linkittämisestä eikä kappaleen valmistamisesta. Onko tämä mahdollista? Voiko torrent-linkin laittaa osoittamaan tiedostoon joka ei ole omalla kovalevyllä?

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
 1. Itse ainakin ymmärsin tämän kohdan:
  ”Voiko torrent-linkin laittaa osoittamaan tiedostoon joka ei ole omalla kovalevyllä?” vaikkakin käytetään ehkä vähän huonoja termejä. Niin juurkin edellä mainitulla tavalla. Että jos torrentin omistajalla on seurantapalvelimen mukaan tieto siitä että tietyssä osoitteessa on se haluttu data ja sieltä vielä vastataan oikella datalla, niin pitääkö sen datan varmasti olla siellä oikeasti. Ja vastaus on että ei muuta kuin kiertäen sen kautta. Pysyvästi se saattaa sijaita aivan muualla.

 2. Tähän sen verran vielä lisäystä että vaikka se seurantapalvelin sanoo että se data mitä etsit voisi löytyä tälläisesta osoitteesta, ja siellä vielä asiakasohjelma vastaa että kyllä löytyy ja rupee lähettämään sitä niin se data ei välttämättä sijaitse sillä koneella vielä, vaan se on voitu edelleen linkittää muualta (data kylläkin kulkee tämän koneen kautta), esim normaali verkkojako (eli se datan omaava kone voisi todellisuudessa sijaita vaikka toisessa maassa). IP jonka seurantapalvelin tietää tarjoaa vain dataa kauttaan toisesta paikasta.

  Tiedä sitten vaikuttaako mihinkään tässä tapauksessa.

 3. Mielestäni ei ole ollenkaan oikein kutsua torrent-tiedostoa linkiksi. Kyseessä on tiedosto, eikä linkki. ”Torrent-linkki” viittaa linkkiin joka osoittaa torrent-tiedostoon. Näin se ainakin pitäisi perinteisesti ymmärtää. Jos haluaa rinnastaa torrent-tiedoston sisältöä linkkiin, pitäisi käyttää termiä ”torrent-linkkitiedosto”.

  ”Torrent-palvelin” myöskin viittaisi palvelimeen joka jakelee torrent-tiedostoja, eli indeksipalvelimeen. Tracker-, eli ”seurantapalvelin” on ohjelmallisesti täysin eri daemon, se voi sijaita torrent-tiedostoja sisältävän palvelimen (torrent-palvelimen) suhteen eri osoitteessa, eri maassa. Esim. Piratebayn tapauksessahan trackerit sijaitsivat ainakin pahimman kohun aikaan Hollannissa, vaikka torrent-palvelimet, eli indeksisivusto taas Ruotsissa (ennen ja jälkeen lyhyen Hollanti-visiitin).

  Mitä tulee BitTorrentin verrannollisuuteen aktiivisesti muodostettaviin sivustoihin osoittaviin hyperlinkkeihin tai DNS-palveluun, niin kummatkin ovat mielestäni jokseenkin yhtä oikein. Ensimmäinen taso (torrent-tiedosto, verkkotunnuksellinen URL) antaa tiedon jonka perusteella käyttäjän kone (siellä ajettava asiakasohjelma) menee kysymään jotain jostain toisesta palvelimesta (tracker, DNS, WWW-välikäsipalvelin), antaen ensimmäisen tason viitteen ja saaden vastauksena toisen tason viitteen, jonka avulla vasta päästään kolmannen osapuolen koneella sijaitsevaan varsinaiseen aineistoon. Kaikissa järjestelmissä välityksen tekevät koneet eikä niiden pystyttäjällä yleensä ole mitään erityistä tietoa sisällöistä tai kävijöistä, ellei sitten kävijöitä erikseen valvota ja sisältö myös sijaitse samassa paikassa.

 4. Kyllä, sanoisin että .torrent-tiedoston jakaminen on suoraan verrattavissa esimeriksi toisen sukupolven hyperlinkkiin. Ts. sivulta linkki OpenDirectoryyn tms, josta on linkki itse sivuun. DNS-metaforasi on niinikään korrekti.

 5. Luulen ymmärtäväni mitä Kondrad sanot. .torrent-tiedosto ei ole suora linkki. Eikö sitä voisi kuitenkin verrata tavalliseen linkkiin jossa dns palvelimelta kysytään kirjainjonoa joka muutetaan numerojonoksi ja ohjataan sivupyyntö palvelimelle? .torrent tiedostossa dns on vaihdettu torrent-palvelimeen joka selvittää kenellä tiedostoa on viimeksi nähty ja itse sisältö sijaitsee dynaamisesti käyttäjien koneilla. Tällöin torrent palvelimen pyörittäminen olisi viattomimmillaan DNS palvelimeen verrattavissa ja .torrent tiedostojen sinne laittaminen linkittämistä. Tietysti jos käyttäjän koneella on myös laittomasti tiedosto jaossa, tekijänoikeutta luultavasti loukataan.

 6. Torrent-tiedostossa on ”linkki” johonkin vain siinä merkityksessä, että siellä listataan yksi tai useampi palvelin jolta voidaan kysyä, mistä IP-osoitteesta voidaan kokeilla vastaisiko siellä BitTorrent-protokollan toteuttava ohjelma joka katsoo olevansa mukana samassa, yhden torrentin (jossa on siis sisällä yksi tai useampia tiedostoja) muodostamassa verkossa. Kuten Red_Blue jo sanoi, yllättyisin kovin siitä mikäli jokin oikeusaste katsoisi torrent-tiedoston sisältämän metadatan johdannais- tai muuksi alkuperäisestä riippuvaiseksi teokseksi; siellähän on sisällä ainoastaan tiedosto(jen) nimi(ä), lähtökohtaisesti mielivaltaisia SHA1-summia, tiedostojen alku- ja loppuoffsetit datamöhkäleen sisällä sekä torrent-tiedoston itsensä formaatin metadataa.

  Mielenkiintoisempi sen sijaan saattaa olla fakta, että tracker-palvelimella (siis sillä joka mainitaan torrent-tiedoston tietyssä kentässä) ei sinänsä ole mitään käsitystä siitä mistä torrentista on kysymys, sillä klientit kertovat sille ainoastaan torrent-tiedoston tietyistä osista tehdyn SHA1-tarkistussumman eivätkä juuri muuta. Tämä ei välttämättä ole relevanttia finreactor-jutun osalta (riippunee finreactorin tietokannan rakenteesta), jos torrenttien tunniste (mainittu SHA1-summa) on kytketty jollakin tavalla torrentin nimeen, sisältöön tms.

  Joka tapauksessa ”torrent-linkeistä” puhuminen teknisessä (vs. lainopillisessa) asiayhteydessä on aika pahasti päin mäntyä tai vaihtoehtoisesti toimitaan sangen raskaiden abstraktiokintaiden välityksellä. Tämä ei varsinaisesti yllätä, koska lienee lainoppineidenkin hankala käsittää missä on tiedoston, metatiedoston, siirrettävän datan ja muun sen semmoisen erottava raja. Puhumattakaan että pitäisi saada käräjä- tai hovioikeuden tuomari ymmärtämään mistä on kysymys. Tarkempaa teknistä informaatiota löytyy Theory.orgin wikistä ja BitTorrent.orgista.

 7. Alkuperäiseen kysymykseen vastatakseni, torrent-tiedostossa ei ole mitään sellaista joka viittaisi tiettyyn tiedostoon tietyssä IP-osoitteessa olevan tietokoneen massamuistilaitteella, eikä lähtökohtaisesti voikaan olla. (Okei, teoriassa näin saattaa olla, mutta itse BitTorrent-tekniikassa ei ole mitään mikä edellyttäisi tai hyödyntäisi tällaista tietoa. Tiedoston ”comment”-kenttäänhän voidaan lykätä mitä huvittaa aina goatsesta alkaen, eikä epästandardien kenttien läsnäolo tee torrent-tiedostosta epäkelpoa.) Kytkentä tiedoston ja lähteen välillä muodostuu vasta seurantapalvelimen antaessa vastaukseksi kourallisen IP-osoitteita muihin torrent-tiedostospesifisen verkon solmuihin. Täten vastaus on että ei ole mahdollista tehdä ”torrent-linkkiä” joka osoittaisi nimenomaan tietylle kiintolevylle, koneelle tms.

 8. Periaatteessa on mahdollista ladata itselle kuvaustiedosto jostakin, muuttaa trackerin tai backup trackerin osoite muuksi ja ladata se palveluun. DHT:n kautta suosituille tiedostolle löytyy lähteitä vaikka itse ei koskaan olisi edes materiaalia koneellaan pitänyt.

  Näin siis ainakin teoriassa, riippuen trackeristä.

 9. Oikeudellisesti sillä on väliä kenen kovalevyllä itse tiedosto majailee. Muutenhan kyse on linkittämisestä jonka vastuukysymykset maailmalla on katsottu huomattavasti erilaiseksi.

 10. Jos sillä onko linkittäjä vai linkittäjään linkittäjä olisi jotain merkitystä, niin sehän olisi loogisesti selkeämpi signaali kohdella vain ensimmäistä ”saataville saattajaa” oikeudellisesti tekijänä. Kuitenkin kaikessa linkityksessä vain henkilö jonka hallinnassa varsinaisen sisällön jakavat koneet ovat, voi määrätä siitä mihin linkki osoittaa. Myöhempänä linkitysketjussa eivät voi vaikuttaa eivätkä yleensä edes tietää, onko materiaali enää samasta paikasta saatavissa vai onko sen sijaan siellä jokin kokonaan toinen materiaali. Varsinkin torrent-tiedoston jälkeiset linkit ovat kokonaan varmentamattomia, joten linkin päässä oleva torrent-tiedosto voidaan vaihtaa sisältämään kokonaan eri teoksen metatiedot ja osoittamaan vaikka toisessa maassa olevaan trackeriin, linkin asettajan ollessa täysin voimaton sitä estämään ja usein edes tietämään että niin on tapahtunut.

  Jos ajatellaan linkitysketjua avunantona ”päätekijälle” joka olisi siis aineiston jakamisen toimillaan käyntiin laittanut henkilö, niin jokaisen osallisen toimia pitäisi tarkastella omasta toiminnasta ilmenevän sen varsinaisen rikoksen/rikkomuksen toteutumisen todennäköisyyden valossa. Jos linkittäjä ei saa esim. mitään palautetta linkkiä seuranneilta, että ovat saaneet jotain aineistoa sieltä ketjun päästä käsiinsä ja että aineisto on sama kuin jonka todistettavasti linkittäjä on itse sieltä saanut (kumpikaan ei toteudu BT-sivustojen tapauksessa, koska ylläpitäjät eivät yleensäkään seuraa yksittäisiä torrentteja, eivät sisältöä sen enempää kuin sitä kuka niitä seuraa), niin on aika vaikea katsoa että sillä olisi avunantovaikutustakaan siten kun sen rangaistavuudesta säädetään.

  Välikäsien määrä itse linkitysketjussa ei pitäisi vaikuttaa asiaan vaan se mitä tietoa tosiasiassa liikkuu päätekijän ja linkittäjien välillä.

 11. Torrent-tiedostojen luomisessa, niiden kopioimisessa ja niihin linkittämisessä ei ole mitään tekijänoikeudellisesti olennaista, koska torrent-tiedoston sisältö ei varmastikaan täytä teoskynnystä (se sisältää vain tietokoneohjelman luomia metatietoja itse tekijänoikeudellisesti merkityksellisestä teoksesta).

  Torrent-tiedostoa voisi verrata vaikka vaikka lehdessä olevaan (parin rivin pelkkää tekstiä sisältävään) leffamainokseen, jossa kerrotaan leffan nimi, pituus minuutteina ja missä teatterissa sitä esitetään.

  Itse kysymykseen ”Voiko torrent-linkin laittaa osoittamaan tiedostoon joka ei ole omalla kovalevyllä?”, vastaus on tietenkin kyllä, mutta kysymyskin on hieman epäselvä. Linkin torrent-tiedostoon voi laittaa osoittamaan missä tahansa sijaitsevaan torrent-tiedostoon. Kuitenkin nimenomaan torrent-tiedostoja jaetaan WWW-palvelimilla, eikä käyttäjien ”omilla kovalevyillä”. Käyttäjien koneilla on itse varsinainen tekijänoikeudellisesti merkityksellinen aineisto, eli teos.

  Epäilen, että kysymyksen oikea sisältö onkin se, että onko ns. ”torrent-indeksi-sivustolla” mahdollista julkaista linkkejä torrent-tiedostoihin, jotka kuitenkin sijaitsevat toisella palvelimella. Se on toki mahdollista, mutta käsittääkseni Finreactorin tapauksessa niin ei ollut, vaan Finreactorin palvelimet sekä sisälsivät torrent-tiedostot että myös trackerin jossa oli tiedot siitä mitä aineistoa on kuhunkin IP-osoitteeseen kytketystä tietokoneesta saatavissa. Pelkkien HTML-linkkien julkaisusta (tai ”yksityisen suljetun piirin saataville saattamisesta”) torrent-tiedostojen sijaan ei ole juuri mitään teknistä hyötyä (torrent-tiedostot ovat pieniä), päinvastoin, se lisää järjestelmän vikaherkkyyttä ja haavoittuvuutta, eikä sillä käsittääkseni ole mitään juridistakaan eroa. Ero on vain materiaaliin vievän linkin (tracker) linkittämisessä (torrent-tiedostossa on trackerin osoite) ja materiaaliin vievään linkkiin (tracker) vievään linkkiin (torrent) linkittämisessä.