Oikeuden edessä: Pilvi-imperiumit – kuinka alustat nappaavat lainsäätäjän vallan itselleen

Mitä tapahtuu, kun teknologiajätit alkavat laatimaan yhteiskunnan sääntöjä kansalaisvaltioiden lainsäätäjien sijasta? Podcastissa keskustelemme teknologiajättien vallan luonteesta. Vieraana podcastissa Oxfordin yliopiston professori Vili Lehdonvirta.

Mitä tapahtuu, kun teknologiajätit alkavat laatimaan yhteiskunnan sääntöjä kansalaisvaltioiden lainsäätäjien sijasta? Verkkojen alustapalvelut ja sovelluskaupat määrittelevät yhä enemmän sitä, millaisia sähköisiä palveluita ja tuotteita käytämme, ja millaista bisnestä verkossa tehdään. Alustapalveluiden käyttöehtojen muutokset vaikuttavat tuhansiin ihmisiin ja voivat jopa viedä heidän elinkeinonsa.

Ovatko verkon alustat jotain uutta ja ennenkuulumatonta vai jatkoa historialle? Ovatko niiden säännöt oikeudenmukaisia, ennalta arvattavia ja miten lainsäätäjän niihin pitäisi suhtautua? Voivatko alustat toimia anarkismin, suunnitelmatalouden vai libertalismin hengessä? Voiko lainsäädäntö pelastaa kuluttajat ja yrittäjät alustojen mielivaltaisilta säännöiltä, vai olemmeko täysin markkinajohtajien vallan alla? Podcastissa pohdimme näitä kysymyksiä ja keskustelemme teknologiajättien vallan luonteesta. Vieraana podcastissa Oxfordin yliopiston professori Vili Lehdonvirta puhumassa Cloud Empires-kirjastaan, joka käsittelee alustayritysten valtaa ja vallankäyttöä.