Nikille tiedossa päivä käräjäoikeudessa

Matti Nikin saaga Suomen oikeusjärjestelmän rattaissa jatkuu. Jätimme ennen juhannusta valituksen KHO:lle sensuurilistan julkaisemisesta, mistä ei oletettavasti kuulu mitään ennen syksyä (KRP:n vastauksen määräaika on joskus elokuussa jne.).

Sen sijaan isompi yllätys tuli tällä viikolla postissa. Syyttäjä oli päättänyt nostaa Pelastakaa Lapset ry:n (PeLa) vaatimuksesta syytteen Matin Nettivihje-parodista tekijänoikeusrikoksena. Syyte on varsin epäselvästi kirjoitettu, mutta se näyttäisi perustuvan ajatukseen, että kyseessä on PeLa:n logon ja PeLa:lle kirjoittaneen henkilön (joita ei koskaan idenfioida!) moraalisten oikeuksien loukkaamisesta. Tapauksessa olisikin aineksia muodostua mielenkiintoiseksi ennakkotapaukseksi parodian ja moraalisten oikeuksien suhteesta – vähän vain pahoin pelkään, että tapauksen kontekstin vuoksi ainakin alemmissa oikeusasteissa sananvapausargumentit saavat ns. suomalaisen kohtelun, eli ne jätetään kokonaan huomioimatta.

Odotan joka tapauksessa suurella mielenkiinnolla PeLa:aa edustavan Kimmo “jotain ihme parodiaoikeutta” Suomisen kohtaamista ja esimerkiksi keskustelua siitä, millaista HiRe-metodia onkaan käytetty tuhansien eurojen korvausvaatimusten keksimiseen. Tämäkin juttu on ehtinyt hautua jo pari vuotta; asiaan liittyvän turvaamistoimiprosessin sekoiluja voi ihmetellä täältä. – Bring it on, pal, bring it on.