Komissio vs. Microsoft 6-0

Euroopan yhteisön ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin heitti kehiin noin 160-sivuisen tuomion (lehdistötiedote, jonka perässä linkki varsinaiseen tuomioon). Nopea analyysi tunti sitten annetusta tuomiosta on: “tuomitaan syyttäjän vaatimusten mukaisesti.” Tuomio on jossain määrin yllättävä. Yleisesti spekuloitiin, että yhteensopivuuden komissio voinee vielä voittaa mutta Mediaplayerin sitomisen se häviää. Näin ei käynyt.

Yhteensopisuustiedot pitää antaa mm. Samba-projektille, koska:

  1. Puolustukseksi ei kelpaa, että Microsoftilla on mahdollisesti tekijänoikeuksia, patentteja tai liikesalaisuuksia yhteensopivuustietoihin (vetoamista immateriaalioikeuksiin pidetiin Microsoftin vahvimpana aseena)
  2. Jos tietoja ei anneta, se estää innovointia ohjelmistoteollisuudessa – Microsoft vasta-argumentit olivat tältä osin “vague, general and theoretical” (kohta 698, komission innovaatioargumenttia oli pidetty etukäteen heikkona – tuomioistuin pitikin Microsoftin puolusta vielä heikompana)

Mediaplayerin sitomisesta sanotaan mm. seuraavaa:

  1. “…standardisation may effectively present certain advantages, it cannot be allowed to be imposed unilaterally by an undertaking in a dominant position…” (kohta 1152)
  2. “Microsoft does not show that the integration of Windows Media Player in Windows creates technical efficiencies” (kohta 1159)

Mitähän tämä kaikki tarkoittaa? Ilmeisesti johtavassa asemassa olevan “alustatoimittajan” on kehitettävä tuotettaan modulaarisesti. Jokaisen uuden ominaisuuden API:t pitää olla auki siten, että kuka tahansa voi kehittää ominaisuuksia eteenpäin. Sinänsä Microsoftia ei kielletä toimittamasta Windowsia Mediaplayerin kanssa myös vastedes.

Viimeinen huumoripointti kulujen jakamisesta:

“Orders Microsoft to pay the costs of … Free Software Foundation Europe…”

Microsoft voi valittaa tuomiosta. Vaikea keksiä miksi se ei sitä tekisi. Tässä tuomiossa Microsoft hävisi 6-0.