Kagan joutuu kovaan pyöritykseen ennen kuin pääsee nuijan varteen

By Doc Searls CC-By-SA lisätietoja kuvaa klikkaamalla.Kuva muutama vuosi sitten järjestetyistä CC juhlista joihin silloin Harvardin oikiksen dekaanina toimiva Kagan osallistui. Kuvassa myös Creative Common liikkeen keskeiset hahmot Lessig, Boyle, Ito ja Molly Van Houweling.

Kuten moni tämän blogin lukija on varmaan huomannut, Obama on ehdottanut Elena Kagania valittavaksi USA:n korkeimman oikeuden jäseneksi.

Minulle on syntynyt kuva kolleegojen kanssa käydyistä keskusteluista, että Harvardissa Kagania arvostetaan juristina ja johtajana. Kaganilla on kuitenkin kaapissa omat “luurankonsa”, jotka ovat useimpien tiedossa. Kaganin ura on loistava, mutta siitä puuttuu kokemus tuomarin tehtävistä. Kaganin suhtautuminen armeijan homopolitiikkaan toi Harvardille vaikeuksia liittovaltion kanssa ja on epäilty, että Kagan voi kohdata tämän vuoksi samanlaisia ongelmia kuin Johanna Korhonen kohtasi Alma median kanssa. Kaganin valinta tarkoittaisi myös sitä, että korkeimmassa oikeudessa ei olisi yhtään protestanttia. Protestantit ovat yhä suurin uskontokunta Yhdysvalloissa. Myös Kaganin Harvardkoulutusta on kritisoitu. Yhtäkään KKO tuomareista ei ole valittu Harvardin ja Yalen ulkopuolelta vaikka epäilemättä myös muista kouluista valmistuu lahjakkaita lakimiehiä.

Kaganin nimeämiskuulustelut ja niiden ympärillä käytävät keskustelut tulevat pyörimään varmasti, uskonnon, koulutuksen, seksuaalisen suuntautumisen ja ammatillisen osaamisen ympärillä. Lopulta uskon kuitenkin että Obaman nimitys menee läpi ja oikeuden Harvard-siipi saa uuden vahvistuksen.