Googlevainoista

Viimeaikoina Google on esiintynyt sekä litigaatiospekulaatioiden kohteena että oikeuteen haastettuna. Youtube ostosten jälkeen jokainen televisiopomo höristeli korviaan ajatuksella, että kyllä arvonsa muutamassa vuodessa pörssissä viisinkertaistaneella yhtiöllä on niin syvät taskut, että isommatkin loukkausoikeudenkäynnit voisivat menestyä. Puolet Googlen palveluista ovat kustantajien ja oikeudenomistajien suurennuslasin alla. Kesällä Sanoman silloinen hallituksen puheenjohtaja Rauramo käytti puheenvuoron EU:n kokouksessa haukkuen Googlen varkaaksi joka vie kustantajien sisällön ilman lupaa.
Viimeksi Google sai kyytiä Ranskassa tuottajan väitettyä Googlen avustaneen laittomasti levitettyä Bush videota. Myös Italialaiset ovat löytäneet Googlesta syntipukin. Tällä kertaa Google on koulukiusaajan paras ystävä.

Kyllä, myös Googlen palveluiden kautta leviää ikävää sisältöä. Euroopassa on ymmärretty, että ennakkosensuuriin ei ole tarvetta ja palveluntarjoajan on syytä keskittyä tarjoamaan palvelua eikä toimittamaan käyttäjien lähettämää sisältöä. Sähkökauppadirektiivissä jäsenvaltioita on kielletty asettamasta palveluntarjojille, jotka hostaavat sisältöä erityisiä valvontavelvollisuuksia. Ehkä siksi Suomen lapsipornosensuurilakikin perustuu “vapaaehtoisuuteen”.

Voipi olla, että jää ranskalaisilta Bushfilmaajilta ja Italialaisilta koulukiusatuilta korvaukset Googlelta saamatta. Sanoman sanomista Googlena tyytyisin toteamaan, että jatkamme RSS-feedien lukemista ja levittämistä jatkossakin. Pullaa ei voi syödä ja säästää samalla. Jos sisällön leviämistä haluaa rajoittaa, riittä robots.txt-tiedoston luominen. Sillä siitä Googlesta ja muista lukijakiusankappaleista pääsee.

Artikla 15

1. Member States shall not impose a general obligation on providers, when providing the services covered by Articles 12, 13 and 14, to monitor the information which they transmit or store, nor a general obligation actively to seek facts or circumstances indicating illegal activity.

2. Member States may establish obligations for information society service providers promptly to inform the competent public authorities of alleged illegal activities undertaken or information provided by recipients of their service or obligations to communicate to the competent authorities, at their request, information enabling the identification of recipients of their service with whom they have storage agreements.