Anna voisi jo antaa olla

Sanomat ovat jo pitkään rahoittaneet verkkoviestinnän tutkimusta ja erityisesti Hesarin päätoimittaja Virkkunen on tuonut usein esille sananvapauskysymykset. Näyttää, että Sanoman kilpailija Yhtyneet kuvalehdet vähät välittää näistä tiedonvälitykselle tärkeistä arvoista.

Yhtyneiden sotakoneisto ja lakimiesten etujoukko on jo toista kertaa yllätetty uhkailemasta isolla tekijänoikeuspeikolla -suotta. Ensimmäinen uhkaus lähti Yhtyneiden lippulaivaa Suomen kuvalehteä parodisoineelle lehdelle ja tällä viikolla seurasi jatkoa, kun yhtyneiden palkkasoturi asianajaja X lähestyi pahaa-aavistamatonta blogin pitäjä Emma Londonia vaatimuksella poistaa Londonin blogissa julkaisema sähköpostinvaihto Annan päätoimittajan kanssa.

Loukkaava viesti oli seuraava:

From: Koivula Emma (edit: sähköpostiosoite poistettu)
Sent: Monday, August 31, 2009 1:20 PM
To: Emma London
Subject: VL: Palaute: mediavaikuttajien erikois-Anna

Hyvä Emma, kiitos palautteestasi.
Erikois-Anna on “suljetun piirin” julkaisu, jonka tarkoitus tosiaan oli synnyttää puheenaiheita. Esko Kiesin käsityksiä voi olla vaikea allekirjoittaa, mutta ei se ollut haastattelun edellytys eikä tarkoitus — Mies puhuu naisesta -sarjassa miehet tulevat kertoneeksi asioita, jotka paljastavat heistä itsestäänkin paljon. Mitä hukattuun mainostilaisuuteen tulee, lienee Kiesin itsensä pohdittavana.

Anna on aina naisen asialla.

Ystävällisin terveisin

Emma Koivula

Asianajotoimiston viesti taas kuului:

Olette viestintäalan ammattilainen, joten teidän tulisi tietää, että toisen kirjeen julkaiseminen ilman tähän saatua suostumusta rikkoo viestinnän luottamuksellisuutta sekä viestin kirjoittajan tekijänoikeutta.

Ymmärtääkseni yhtyneiden käyttämällä asianajalla ja toimistolla on pitkä tausta tekijänoikeusmaailmassa. Olen vähän yllättynyt, että heillä riittää intoa lähteä uhkailemaan blogien pitäjiä tuulesta temmatuilla perustelemattomilla väitteillä. Oma vastaukseni olisi

Olette juridiikan ammattilaisia, joten teidän tulisi tietää, että esittämänne väitteet eivät perustu lakiin ja lakiin perustumaton aiheeton pelottelu on asianajoliiton hyvää asianajotapaa koskevissa sääntöjen vastaista.

Säännöissä nimenomaisesti sanotaan:

“Asianajaja ei saa johtaa vastapuolta harhaan antamalla tälle tosiseikoista tai oikeussäännöksistä tietoja, jotka hän tietää vääriksi.”