Turun suuri p2p oikeudenkäynti alkaa huomenna

Valmistelut on valmisteltu, kaavakuvat ladattu koneelle, todistajien kiusaksi keksitty kiperiä kysymyksiä ja puolustus muutenkin ryhmittäytynyt valmiiksi taistoon. Huomenna kello 9:00 alkaa korvausmäärältään historiallinen tekijänoikeusjuttu Turun käräjäoikeudessa.

Juttu tulee tiivistymään seuraaviin seikkoihin:

1. yhdessä käyttäjien kanssa
2. valmistanut kappaleita
3. saattanut yleisön saataville
4. ammattimaisesti

Syyttäjä pelaa miljonääriä tai rutiköyhää. 30 ylläpitäjää eivät ole syytteessä itse jakamista tiedostoistaan vaan heidän vastuuta koitetaan ulottaa käyttäjien tekemiin toimiin. Jenkeissä se onnistui Grokster tapauksessa, mutta tuskinpa meillä. Sen estää tiukka civil law järjestelmämme ja erityisesti sen legaliteettiperiaate. Rikoksesta ei voi tuomita ellei säädös selkeästi kriminalisoi tekoa.

Tuusulan yhden henkilön suhteellisen yksinkertaisen asian käsittelyyn meni 5 tuntia. Turussa 9 henkilölle on varattu aikaa päivä. En usko että se riittää. Tuomareille on selitettävä oikeudellisten kiemuroiden lisäksi hankala tekninen kehys ja vielä se miten tätä kehystä pitäisi oikeudellisesti tulkita. Jutun istunnot jatkuvat Turussa koko tämän viikon. Tervetuloa katsomaan.