Tapa varmistaa laaja levikki – alasottovaatimus uutispalvelulle

Internetissä on muutamia kirjoittamattomia sääntöjä, jotka tulevat usein yllätyksinä yhteisön ulkopuolelta tuleville toimijoille (lue: tyypillinen pykäläjuristi). Hyvä esimerkki tästä on viimeisen vuorokauden aikana nähty draama HD-DVD:n suojauksen murtamiseen tarvittavan ns. “volume key:n” kohdalla. Proskauer Rose LLP:n AACS LA:n nimissä lähettämät alasottovaatimukset saivat aikaan aivan päinvastaisen tuloksen kuin mitä niillä tavoiteltiin – nyt poistettavaksi haluttu informaatio on levinnyt lähtemättömästi ympäri Internettiä ja samalla hyvin suuri joukko uusia ihmisiä on saanut kuulla, että suojaus on ohitettavissa.

Lopputulos oli täysin ennakoitavissa. Verkkoyhteisö ei pitä varsinkaan heidän omaksi kokemiinsa tiedotusväyliin kohdistuvista “sensurointipyynnöistä” ja reagoi niihin aggressiivisesti levittämällä sensuroitavaksi haluttua informaatiota. Tässä tapauksessa polttopisteessä oli Digg-uutisaggrekaattori, joka poisti artikkelit saatuaan asiaa koskevan alasottoilmoituksen. Tämän seurauksena Diggin yhteisö aloitti kapinan ja täytti palvelun artikkeleilla ja meta-artikkeleilla suojauksen murtamisesta ja alasotosta. Palvelulla ei ollut loppujen lopuksi muuta vaihtoehtoa kuin antaa periksi:

But now, after seeing hundreds of stories and reading thousands of comments, you’ve made it clear. You’d rather see Digg go down fighting than bow down to a bigger company. We hear you, and effective immediately we won’t delete stories or comments containing the code and will deal with whatever the consequences might be.

If we lose, then what the hell, at least we died trying.

Tapaus oli tarpeeksi kiinnostava ylittääkseen valtavirtamedian uutiskynnyksen ja näin informaatio levisi (tietokonelehtien lisäksi) mm. Washington Postiin, Forbesiin, New York Timesiin, San Francisco Chronicleen BBC:lle ja Fox Newsiin.

Proskauer Rosella ollaan varmasti juuri nyt todella ylpeitä – not!