Meidän data

Minua on pitkään ihmetyttänyt se ettemme voi fiksusti hallita dataa jota useammat tahot keräävät meistä. Kaupat, luottolaitokset ja liikennelaitokset omaavat meistä dataa, josta ne louhivat arvoa omalle liiketoiminnalleen. Miksi datan generoija, siis yksittäinen ihminen, ei voi tehdä näin helposti omalle datalleen?

Olen käyttänyt puoli vuotta lähes ainoastaan luottokorttia maksujen tekemiseen. Korttiyhtiöni antaa käyttööni työkalut kulujeni seuraamiseen. Tiedän melko tarkasti kuinka paljon rahaa olen käyttänyt ruokaostoksiin ja kuinka paljon harrastuksiin. Luottokorttiyhtiöllä ei kuitenkaan ole kuitteja josta selviäisi kuinka paljon suolakurkkuja olen ostanut puolen vuoden aikana. Hyvä näin. Eikä heillä ole syytäkään olla tätä tietoa. Sen sijaan osalla käyttämistäni kaupoista on tämä tieto johtuen kanta-asiakaskorteista, joita olen käyttänyt alennusten saamiseksi. Minulla on finanssidata, mutta ei mansikankäyttödataani.

Suomessa jokaisella rekisteröidyllä on rekisterin tarkastusoikeus ja osa kaupoista antaa pääsyn dataan. Veikkaanpa, että tulevaisuudessa ihmiset vaativat tietonsa itselleen ja palveluntarjoajat alkavat tarjoamaan työkaluja datavirran järjestelyyn ja analysoimiseen. Samalla myös kaupat joutuvat kilpailemaan siitä miten ne palvelevat datanälkäisiä asiakkaitaan. Data, joka on tuottanut lisäarvoa kaupan käsissä, on potentiaalisesti asiakkaan käsissä vielä arvokkaampaa.Olen nähnyt vauvojen telemetriapalvelun, mutta milloin näemme ensimmäisen yksityishenkilöiden kokonaisvaltaisen telemetriapalvelun joka antaa meille hallinnan tuottamastamme datasta.

Ajattele, jos voisit automaattisesti selvittää edellisen kuukauden ruokakorisi hinnan eri kaupoissa automaattisesti? Mitä, jos voisit laskea kuinka monta kaloria ostit viime viikolla ja miten se vaikutti painoosi? Mitä, jos voisit itse lukea autosi “mustan laatikon” dataa?

Ajatus oma datan omistamisesta on loistava ajatus, mutta se aikaansaa ehkä enemmän ongelmia kuin ratkaisee. Miten teinien, jotka saavat auton ensi kertaa käyttöönsä, yksityisyyttä suojataan, jos vanhemmat pystyvät seuraamaan heidän joka liikettä? Entä jos vakuutusyhtiöt alkavat vaatia meidän oman telemetrian tietoa kohtuuhintaisten vakuutusten saamiseksi?

Lisää tietosuojaa ja yksityisyyttä käsitteleviä artikkeleitamme löydät täältä: Tietosuoja ja yksityisyys.