Turre Legal

Kaljakellunta Vantaan käräjäoikeudessa

Kaljakellunta.com:in ylläpitäjien syytteitä puitiin tänään Vantaan käräjäoikeudessa. Tapauksessa syyteperusteena oli kokoontumislain mukaisen ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöminen. Varsinainen vääntö käytiin kuitenkin siitä, oliko tapahtumalla ylipäätänsä järjestäjää ja jos oli, niin riittikö tähän keskustelupalstan tekninen ylläpito. Syyte koski ainoastaan vuoden 2008 kaljakelluntaa ja tuomioistuinta kiinnostikin, miten poliisi ja syyttäjä aikovat toimia 2009 kaljakellunnan suhteen, jonka keskustelut käytiin mm. facebookissa ja IRC-galeriassa (katsotaan kuulemma ensin tämä case).

Päätös asiasta saadaan kansliasta ja lopputuloksen ennakoiminen on (kuten aina) varsin hankalaa. Tuomioistuin tuntui kuitenkin ymmärätävän tapauksen kaikki ulottovuudet eli syyttäjän ylläpito==automaattinen vastuu-argumentti ei uponnut ainakaan suoraan. Lisää analyysiä tauon jälkeen….

Herkko Hietanen
Seuraa minua

Herkko Hietanen

Lakimies, osakas, kauppatieteiden tohtori, oikeustieteen maisteri at Turre Legal
Lakimies, jolla on 15 vuoden kokemus teknologia- ja mediaoikeudenkäynneistä, startup-yrityksistä ja IT-juridiikasta.
Herkko Hietanen
Seuraa minua
  1. Jos tapahtuma on järjestetty, tulee erilaisten lupien hakeminen nopeasti vastaan. Mutta jos tapahtuma on spontaani ja sillä ei ole järjestäjää lupaa on paha kenenkään hankkia. Mitä jos aamuruuhkaa varten tarvittaisiin rautatieasemalle lupa ihmisten kokoontumiseen? Tai vappuna Ullanlinnanmäelle? No jälkimmäisessä voi joku raukka olla järjestämässä tapahtumaa. Vappu on tosin joka vuosi samana päivänä ja perinne. Niin tosin alkaa olla kaljakelluntakin… Paitsi ettei se taida olla samana päivänä…

  2. Kuinka paljon pitää ihmisiä kokoontua samaan paikkaan, jotta sitä varten pitää ilmoittaa asiasta viranomaisille? Koskeeko se vain julkisia paikkoja vaiko myös yksityisiä kemuja?