Njord Law – Neuvottelemme alemman korvauksen

Asianajotoimisto Njord Law on vuoden alusta alkanut lähettää suomalaisille tekijänoikeuskirjeitä (ks. myös Ilta-Sanomien artikkeli aiheesta). Kirjeessä Njordin asianajaja Jeppe Brogaard Clausen ilmoittaa, että kirjeen saajan on havaittu jakaneen elokuvia vertaisverkoissa lainvastaisesti. Njord tiedustelee, onko henkilöllä ollut tekohetkellä avointa WLANia ja/tai tietääkö henkilö, että joku muu taloudessa olisi levittänyt kirjeessä mainittua elokuvaa. Mikäli omatuntoa kolkuttaa, Njordin edustamat oikeudenomistajat tarjoavat kirjeen vastaanottajalle mahdollisuutta sopia asia 599 euron hintaan.

Mitä minun kannattaa tehdä?

Tilanne on sama kuin Adultian ja Hedmaninkin suhteen: uhka mahdollisesta oikeudenkäynnistä on epätodennäköinen, mutta mahdollinen.

Jos sinulla on ollut avoin WLAN tai omatuntosi on muuten puhdas, voit kertoa tämän Njordille itsekin. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Njord ei ole tähän mennessä ryhtynyt jatkotoimiin tällaisen vastauksen saatuaan. Jos jostain syystä kuitenkin joutuisit jatkotoimien kohteeksi avoimesta WLANista huolimatta tai saat uuden kirjeen, kannattaa olla yhteydessä lakimieheen.

Jos sen sijaan omatunto kolkuttaa, etkä halua ottaa pienintäkään riskiä oikeudenkäynnistä, suosittelemme asian sopimista meidän kauttamme. Siihen on kymmenen hyvää syytä:

  1. Turre-Neuvottelijalla maksat aina vähemmän. Sovellamme neuvottelutuloksiin onnistumistakuuta. Jos emme onnistu alentamaan sovintosummaa, laskemme oman palkkiomme niin alas, että sinäkin hyödyt.
  2. Turre-Neuvottelijaa käyttämällä et maksa turhasta. Palkkiomme perustuu asiassa saavutettuun tulokseen – et siis maksa ajastamme.
  3. Saat asian sovittua ilman oikeudenkäyntiä. Et joudu jännittämään, tuleeko poliisi ovesta läpi takavarikoimaan tietokoneesi tai pelkäämään jokaista postiluukun kolahdusta haastekirjeen pelossa.
  4. Saat asian sovittua ilman syyllisyyden myöntämistä. Huomioimme sopimuksemme muotoilussa, että sopiminen ei ole osoitus syyllisyydestä. Sopimusta ei siis voida käyttää sinua vastaan osoituksena siitä, että olet myöntänyt jakamisen.
  5. Saat asiassa maksuaikaa. Kuudensadan euron pikavoitto kahden viikon maksuajalla on monelle kova paikka. Jos maksuaikaa saa pidennettyä, tuska helpottaa ainakin jonkin verran.
  6. Saat varmuuden siitä, että lisäkirjeitä ei tule. Huomioimme sopimuksemme muotoilussa sen, että oikeudenomistajat luopuvat mahdollisista lisävaateistaan sopimispäivään saakka. Maksaminen ei siis tarkoita sitä, että sinulla olisi “piikki auki”.
  7. Oma lakimies tuo turvaa. Sopiminen ja neuvottelu ovat lakimiesten ydinosaamista. Lakimies apunasi varmistaa, ettei sinua sahata silmään.
  8. Säästät aikaa. Voit antaa tapauksen lakimiehen hoidettavaksi ja keskittyä omiin asioihisi.
  9. Voit hoitaa homman mukavasti kotoa. Kaavakkeen täyttäminen vie aikaasi alle 10 minuuttia. Sinun ei tarvitse vaeltaa toimistollemme pakkasessa.
  10. Muutkin ovat käyttäneet Turre-Neuvottelijaa. Olemme käyneet satoja kirjeneuvottelua. Kysyttäessä “Kuinka todennäköisesti suosittelisit palvelua ystävällesi”, asteikolla 1 – 10 keskiarvomme on 8,66.

Tekijänoikeuskirjeet infografiikka Njord Law

Voiko Njord Law haastaa minut oikeuteen?

Toimintaperiaate on lähestulkoon sama kuin asianajotoimisto Hedman Partnersilla ja tekijänoikeusvalvonta Adultialla. Eroja kuitenkin on. Ensinnäkin Njord on tanskalainen asianajotoimisto. Vaikka se toimii myös Baltian maissa, Suomessa sillä ei ole toimistoa. Toisekseen Njordin kirjeessä erikseen tiedustellaan avoimen WLANin olemassaoloa.

Mahdollisessa oikeudenkäynnissä Njord Law käyttää todennäköisesti suomalaista asianajotoimistoa tai vastaavaa.

Tiedossa on, että Njord on esittänyt vaatimuksia esimerkiksi Dallas Buyer’s Club -elokuvan osalta. Samasta elokuvasta on vuosi – kaksi sitten lähettänyt tekijänoikeuskirjeitä myös kirkkonummelainen MK-Law -asianajotoimisto. Lähiaikoina MK-Law on myös hakenut markkinaoikeudelta tekijänoikeuslain 60 a §:n mukaista päätöstä yhteystietojen luovuttamisesta ja toisaalta Njord tarvitsee jonkun suomalaisen kumppanin, joka hakee markkinaoikeudelta tällaisen päätöksen.

On mahdollista, että Njord ja MK-Law tekevät asiassa jonkinlaista yhteistyötä. Njord voi käyttää myös jotain muuta suomalaista toimistoa apunaan. Vaikka oikeudenomistajia edustaa tanskalainen Njord eikä suomalainen asianajotoimisto, Njord ei ole hampaaton.

Entä jos on avoin WLAN?

Kirjeessään Njord Law tiedustelee, onko henkilöllä avointa WLANia. Olemme kuulleet tapauksista, joissa henkilö on vastanut Njordille, että hänellä on avoin WLAN ja johon Njordilta on saatu vastaukseksi “Siinä tapauksessa asia on loppuun käsitelty”.